Ivica Todorić odustao od Hotela Koločep, a evo i zašto

Foto: Vlada.hr

HOTELI Koločep ni danas na javnoj dražbi koja je održana u dubrovačkoj ispostavi splitskog Trgovačkog suda nisu dobili novog vlasnika. 
 
"Za kupnju većinskog paketa od 88 posto dionica koji se nudio po početnoj cijeni od 36,4 milijuna kuna nije se javio niti jedan ponuditelj, pa ni Todorićeva tvrtka 'Karisma Hotels Adriatic'" donosi lokalni dubrovniknet.hr dodajući da je bilo  zainteresiranih na ovoj dražbi, ali niti jedan nije ponudio novčani polog od 10 posto početne cijene kao jamstvo.
 
Deset razloga zašto dražba ni ne može uspjeti 
 
"Postoje argumenti zašto nitko ne želi ući u posao s kupnjom većinskog paketa dionica Hotela Koločep. Činjenica da sa sudom nitko nije spreman raditi, da nitko nije htio sudu položiti potrebne novce, rječito govori o povjerenju poduzetnika u prodavatelja dionica", rekao je ovom slučaju Željko Markota koji godinama upozorava na nepravilnosti u slučaju Otoka znanja. Prema Markoti čak je deset osnovnih nepravilnosti u slučaju Hotela Koločep. Prema prvoj prodaju se dionice Hotela Koločep d.d. koje više nisu stvarno vlasništvo ustanove Otok znanja jer je privatizacijski ugovor, kojim je Otok znanja stekao te dionice, raskinut po zakonu, a dionice su vlasništvo RH od 31.12.2010.
 
"Stečaj nad ustanovom Otok znanja otvoren je na prijedlog Privredne banke Zagreb. Banka na stečajno ročište šalje svog odvjetnika koji se lažno predstavlja kao zakonski zastupnik ustanove Otok znanja pa je stečaj otvoren isključivo štetnom izjavom odvjetnika koji je lažno i neovlašteno zastupao Ustanovu. O svemu postoji zapisnik i rješenje koji sadržavaju i sva imena i sve događaje", tvrdi Markota dodajući kako je u u okviru tako otvorenog i nezakonitog stečaja, i prodaja dionica zakazana na nezakonit način? Naime, umjesto zakonom predviđenog investicijskog društva, prodaje ih stečajna upraviteljica. 
 
Markota tvrdi da se na stečajnu upraviteljicu zbog šikaniranja, žalilo više interesanta za kupovinu dionica.  Izuzeće stečajnog suca traženo je tri puta, zatražen je inspekcijski nadzor Ministarstva pravosuđa, podnijete su kaznene prijave protiv djelatnika banke i više službenih osoba. 
 
Šutnja odgovornih i medija 
 
"U posljednje 2 godine  Premijeri RH su oko 8 puta tražili da se AUDIO očituje. Bez uspjeha. Sabor je tražio očitovanje DORH-a. Opet bezuspješno. Prošli tjedan sam angažirao javnog bilježnika da nazove stečajnu upraviteljicu u ime interesenta za kupovinu dionica. Javni bilježnik je napisao posvjedočenje u kojem je jasno da stečajna upraviteljica ne daje informacije koje trebaju kupcu za kupovinu dionice. Zbog toga se na prošlu dražbu, osim jednog kupca, nitko nije ni javio", tvrdi Markota dodajući da zbog uglednih članova interesne skupine mediji uglavnom šute. 
 
Markota ističe da ukoliko se ipak netko usudi i kupi dionice, Republika Hrvatska i svi građani će biti  trajno oštećeni za 50 - 150 milijuna kuna, za iznos koliko bi iznosio prihod proračuna da se dionice ponovno prodaju, ali javno i transparentno.
 
"Ovako ispada da bi, u jednoj od najočiglednijih pljački u RH, interesna skupina mogla kupiti Hotele Koločep. Hipotetski, da je Banka sa stranim partnerom htjela donirati 50-150 mil kn školama ili bolnicama, bilo bi medijskih i sigurno službenih istraga ko u priči. Ovako, kad se javno i otvoreno oštećuje proračun i krši zakon, onda svi šute", zaključuje na kraju Markota. 

Pročitajte više