Izbjegao zatvor, ali ne bez posljedica: Sud zabranio Bulatu obavljanje poslova ravnatelja NP Krka!

Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

ŽELJKO BULAT, ravnatelj Nacionalnog parka Krka, danas se spasio istražnog zatvora, ali ne bez posljedica. Uskok je protiv Bulata, osumnjičenog za primanje mita i namještanje javnih natječaja, zatražio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo.

Neuobičajena pravna situacija: Prima plaću, a ne smije raditi kao ravnatelj

Sutkinja istrage Ljiljana Stipišić utvrdila je da zahtjev nije bez osnova, no umjesto zatvora, Bulatu je odredila tri mjere opreza. Ne smije kontaktirati svjedoke kako ne bi na njih utjecao i mora se jednom tjedno javljati policiji. Kako ne bi ponovio djelo, sutkinja mu je odredila i zabranu obavljanja poslova ravnatelja. Posljednja mjera dovela je do neuobičajene pravne situacije. 

Bulat je, naime, izbjegao zatvor, ali mu je sud zabranio da radi kao ravnatelj. Nije suspendiran pa će i dalje će primati ravnateljsku plaću. To bi se eventualno moglo tek izmijeniti potvrdom optužnice, a ne više otvaranjem istrage, jer istragu po novom ZKP-u ne vodi sud, već Bajićeva služba. Tako će, po svemu sudeći, Bulat ostati na plaći ravnatelja NP Krka, samo što neće moći raditi, jer je tako odredio sud.

Ministar Zmajlović danas je već najavio kako će pričekati odluku Uskoka. Baš će biti zanimljivo vidjeti što će napraviti...

Za poslove dobivao poklone

Bulat je, inače, danas na ispitivanju u Državnom odvjetništvu zanijekao odgovornost za kaznena djela koja mu stavljaju na teret. Uz njega su osumnjičena i dvojica poduzetnika, Austrijanac Fred Alexander Bobek iz Fažane te Milan Čuk iz Šibenika. Obojica su poslovala s NP Krka. 

Uskok tvrdi da su suradnju podmazali sa darovima za Bulata. Bobek mu je, tako, navodno sredio povoljnu nabavku glisera Merry Fisher 725 i vanbrodskog motora. Time je Bulat nezakonito priskrbio 50-ak tisuća kuna, dok je Nacionalni park oštećen za 85 tisuća kuna kod posla s tvrtkom Fred Bobek d.o.o.

 

Pročitajte više