Izbjeglicama na terenu pomaže oko 2000 volontera educiranih za rad u kriznim situacijama

Foto: Index/Dario Dalmacija

HRVATSKI crveni križ (HCK) izvijestio je da je na područjima na kojima se pruža pomoć izbjeglicama trenutačno oko 2000 volontera educiranih za rad u kriznim situacijama, što je, kako ističe, dovoljno za sve zahtjeve koji se pred njih postavljaju.

Budući da su se na određenim internetskim stranicama i društvenim mrežama pojavile informacije o nedostatku volontera na područjima u Hrvatskoj na kojima se pruža pomoć izbjeglicama, Hrvatski Crveni križ želi istaknuti kako je riječ o dezinformacijama i nepotrebnom širenju panike u situaciji koja je ionako izazovna te zahtjeva sav mogući angažman i resurse ljudi na terenu, navodi se u priopćenju.

Hrvatski Crveni križ u ovom trenutku na terenu diljem Hrvatske ima oko 2000 volontera. Riječ je o volonterima educiranima za rad u kriznim situacijama, kao i o članovima interventnih timova koji su također posebno osposobljeni za rad u otežanim situacijama.

Broj volontera zadovoljava sve zahtjeve


Uz volontere Hrvatskog Crvenog križa, izbjeglicama pomoć pružaju i volonteri partnerskih nevladinih udruga i međunarodnih organizacija poput UNHCR-a, UNICEF-a, Caritasa i Mešihata. Svi volonteri dobivaju akreditaciju od Ministarstva unutarnjih poslova, a koordinaciju i dalje obavlja Hrvatski crveni Križ. Akreditacija im omogućuje ulazak u izbjeglički kamp i pružanje pomoći izbjeglicama.

"Broj volontera svih navedenih organizacija na terenu trenutno zadovoljava sve zahtjeve koji su pred nama. Cijenimo svaku dobronamjernu ponudu za pomoć, ali rad s izbjeglicama zahtijeva i određena znanja i vještine što znači da nije svatko u mogućnosti raditi na terenu i pružati pomoć. Sve one koji šire dezinformacije lijepo molimo da razmisle o situaciji u kojoj se svi zajedno nalazimo te da zajedničkim snagama učinimo sve kako bismo izbjeglicama na području Hrvatske olakšali životne okolnosti i pružili im osnovnu ljudsku pomoć. Nemojmo dodatno otežavati ionako zahtjevnu situaciju bespotrebnim širenjem panike", kaže se u priopćenju glasnogovornice HCK-a Katarine Zorić.

Prema podacima MUP-a, u Hrvatsku je do petka prijepodne ušlo oko 60.000 migranata. U Hrvatsku ulaze preko Bapske i Tovarnika, a od petka izbjeglice u manjim skupinama ulaze i preko područja Strošinaca u Županjskoj Posavini.

Pročitajte više