Izetbegović tvrdi da su stranke blizu dogovora uspostave Vlade FBiH

Foto: Hina

TRI STRANKE koje pregovaraju o uspostavi nove entitetske Vlade Federacije BiH, Stranka demokratske akcije (SDA), HDZ BiH i Demokratska fronta blizu su dogovora, izjavio je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović u utorak, nakon odvojenih susreta s dužnosnicima dviju stranaka s kojima ipak nije postigao suglasnost oko raspodjele broja ministarstava i resora.

"Vrlo smo blizu rješenja, više od toga zasad ne mogu reći. Nadam se da ćemo sve završiti sutra ili prekosutra", rekao je Izetbegović.

Pet mjeseci od održavanja općih izbora, u BiH još uvijek nije uspostavljeno državno Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH.

Dogovor oko Federacije BiH zapeo je zbog zahtjeva DF-a Željka Komšića da ima isti broj ministarstava kao i HDZ BiH te da im pripadne ministarstvo financija što predsjednik te stranke Dragan Čović isključuje kao mogućnost te traži šest mjesta od šesnaest ministarstava.

"Ako DF nastavi tražiti ministarstvo financija na federalnoj i na državnoj razini, onda Komšić nema sugovornika u Draganu Čoviću", rekao je predsjednik HDZ-a BiH nakon sastanka.

15. ožujka istječe jednomjesečni rok

Nije isključio mogućnost da će se u međuvremenu sastati s čelnikom DF-a Komšićem, ističući da će se nova Vlada Federacije BiH i državno Vijeće ministara uspostaviti istodobno.

"U petak bismo mogli imati formirano i Vijeće ministara i federalnu vladu", pojasnio je Čović.

Ranije su iz DF-a isticali kako traže isti broj resora kao i HDZ BiH u federalnoj vladi, pravdajući taj zahtjev većim brojem glasova od ove stranke a izborima, dok pak iz HDZ-a BiH upozoravaju da imaju dva i pol puta više mandata u nacionalno koncipiranom Domu naroda Parlamenta Federacije BiH od DF-a.

U nedjelju 15. ožujka istječe jednomjesečni rok za uspostavu novog saziva Vijeća ministara za kojega je mandat dobio Denis Zvizdić iz SDA.

HDZ BiH traži da se Vijeće ministara i Vlada Federacije BiH uspostave istodobno.

Pročitajte više