"Izgradnja Omble građanima donosi stalne potrese, a Dubrovniku nestašicu pitke vode"

ZELENA akcija zatražila je od Vlade da odbace projekt izgradnje hidroelektrane Ombla zato što se tome projektu protive struka i javnost.

"Još jednom tražimo od Vlade RH da odustane od realizacije visokorizičnog projekta HE Ombla. S obzirom da su čak tri od četiri stručnjaka koji su radili reviziju Studije utjecaja na okoliš zaključili da Studiju treba odbaciti smatramo  kako Vlada mora poslušati mišljenje građana i neovisne struke", pišu iz Zelene akcije i dodaju da je poznato da se bivša ministrica Holy protivila realizaciji tog projekta i da je cijela afera koja je dovela do njene ostavke izbila upravo u ovom ključnom trenutku za daljnju sudbinu HE Ombla.

"Negiranjem negativnoog mišljenja Vlada pokazuje bahatost i nasilje"

"Ukoliko Vlada donese političku odluku o prihvatljivosti ovog projekta, usprkos jasnom stavu građana i neovisnih stručnjaka da projekt treba zaustaviti, to će ići u prilog tvrdnjama da je cijela afera iskonstruirana s ciljem prisiljavanja bivše ministrice da podnese ostavku", smatraju iz Zelene akcije.

Smatraju da je negiranje negativnog mišljenja javnosti i stručnjaka o izgradnji HE Ombla pokazivanje krajnje bahatosti i nasilja te podsjećaju što piše u famoznom predizbornom Planu 21 Kukuriku koalicije. "Naglašavamo da su studija ekonomske isplativosti, kao i studija utjecaja na okoliš za ovaj projekt nedavno pokazale da projekt nije ni ekonomski racionalan ni ekološki prihvatljiv. (...) Stranke Kukuriku koalicije ne podržavaju projekte koji su upitni iz ekonomskih i ekoloških stajališta", citirali su iz Zelene akcije Plan 21.

"Akumulacijska jezera povećavaju učestalost potresa"


Podsjećaju da je Studija utjecaja na okoliš za projekt Ombla izrađena davne 1999. godine kada su standardi bili znatno niži nego danas, što je i razlog da je većina neovisnih stručnjaka procijenila da Studiju treba odbaciti.

"HE Ombla se planira graditi unutar špiljskog sustava, u poroznom kršu i upitno je hoće li brana u takvim uvjetima uopće moći zadržati vodu. Treba naglasiti da bi HE Ombla potopila špiljski sustav Vilina jama - Ombla koji ima vrlo visoku bioraznolikost te je u planu zaštite kao dio europske mreže zaštićenih područja -  Natura 2000. Nadalje, akumulacija bi se nalazila u najtrusnijem području u Hrvatskoj, a znanstveno je dokazano da akumulacijska jezera hidroelektrana povećavaju učestalost potresa", pišu iz Zelene akcije.

Nestašica pitke vode u Dubrovniku?

Kažu da ako dođe do problema prilikom izgradnje hidroelektrane da bi, osim štete za prirodu, moglo doći i do nestašice pitke vode za grad Dubrovnik "koji se njome opskrbljuje iz izvora Omble". Zbog svih tih razloga se tom projektu javno već usprotivilo više od 30 nevladinih udruga u Hrvatskoj i inozemstvu.

Iz Zelene akcije kažu da se u energetiku treba ulagati, ali prvi korak bi trebao biti usmjeren prema smanjenju gubitka električne energije u distribuciji koji je kod nas veći nego u državama EU. "Svakako je pametnije uložiti milijardu kuna, koliko košta gradnja HE Ombla, u smanjenje gubitaka u distribuciji, čime bi se eliminirala potreba za realizacijom ovog projekta", pišu iz Zelene akcije te dodaju kako sustavom donacija, povoljnih kredita i poticaja treba smanjiti gubitak energije u zgradama te poticati instaliranje solarnih kolektora i fotonaponskih ćelija na zgrade.

"Visokorizičan i ekonomski neisplativ projekt"


"Iako su ovakve investicije u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije izrazito efikasne, one ne idu na ruku građevinskom lobiju, jer nema gradnje velikih pogona i brana, a vlasništvo i profit nisu centralizirani. Vjerojatno je to razlog zbog kojeg agresivni pojedinci iz Vlade ne zagovaraju učinkovita rješenja, nego gradnju velikih hidroelektrana", pišu iz Zelene akcije vjerojatno misleći na potpredsjednika Vlade Radimira Čačića koji snažno gura projekt izgradnje HE Ombla.

"Na žalost, u Hrvatskoj se uporno promoviraju visokorizični i po okoliš štetni projekti poput velikih hidroelektrana i termoelektrana na ugljen. Kako studija o isplativosti HE Omble koja je iscurila u javnost tvrdi da je ovaj projekt visokorizičan i ekonomski neisplativ, ukoliko se značajno ne povisi prodajna cijena električne energije ili ne sufinancira državnim sredstvima, vjerujemo da je glavna motivacija za gradnju HE povećanje crpljenja pitke vode za megalomansko golf turističko naselje na platou Srđa te izvoz vode u arapske zemlje", pišu iz Zelene akcije te dodaju kako će troškove kredita i sufinanciranja plaćati hrvatski građani ili kroz porez ili kroz višu cijenu struje.

Gore od HE Lešće

"Na primjeru gradnja HE Lešće na rijeci Dobri možemo vidjeti posljedice realizacije štetnog projekta, realiziranog temeljem stare Studije i političkog pritiska Vlade i vodstva HEP-a. Usprkos  upozorenjima o mogućoj šteti i neisplativosti, u veljači 2012. godine nakon analize probnog rada, ustanovljeno je da je nastala nepovratna šteta za prirodu i okoliš, ali i turizam, poljoprivredu i prometnice. Osim štetnosti, cijena izgradnja HE Lešće iznosila je 50 posto više od predviđene, što čak ne uključuje naknadu nastale štete", pišu iz Zelene akcije i dodaju da bi šteta i trošak u slučaju izgradnje HE Ombla bila još i veća te zahtijevaju od Vlade da odustane od projekta.

"Potrebno je samo donijeti političku odluku koja je u skladu s mišljenjem građana i neovisnih stručnjaka", zaključuju iz Zelene akcije.

Pročitajte više