Srbin kojeg DP želi za ministra od pravoslavaca traži da poštuju ustaški pozdrav

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL - Igor Soban/PIXSELL

ČELNIK Domovinskog pokreta Ivan Penava danas nije opovrgnuo da je njihov izbor za ministra branitelja Predrag Mišić Peđa, koji je bio na listi Domovinskog pokreta na 3. mjestu u 9. izbornoj jedinici.

>> Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio Vukovar, razbijao ploče...

Podsjetimo, Mišića je javnost upoznala kada je 2013. razbio dvojezičnu ploču s ćiriličnim natpisom na zgradi vukovarske Policijske postaje. Kazao je da je to učinio jer smatra da "ćirilici nije mjesto u Vukovaru dokle god se ne riješi pitanje tisuće ubijenih i nestalih i dok se ne kazne krivci počinjenih ratnih zločina". Mišić se predstavlja kao pripadnik srpske nacionalne manjine. 

Hrvatska pravoslavna crkva osnovana Pavelićevim dekretom 

Mišić je prvotno bio angažiran u Hrvatskoj konzervativnoj stranci, a bio je i na listi Suverenista. Tijekom predsjedničke kampanje priklonio se Miroslavu Škori, a kasnije Domovinskom pokretu. 

Vrlo je čest gost u televizijskim emisijama koje vodi Velimir Bujanec, osuđen da je kokainom plaćao usluge kurvi jer je, kako je rekao, "drogom morao kupovati ljubav". Bujanec je poznat i po fotografiji na kojoj pozira u nacističkoj uniformi sa svastikom oko ruke. A prošlog vikenda Index je objavio kako je s njim u frizerskom salonu razgovarao čovjek koji bi želio opet postati hrvatskim premijerom, Andrej Plenković koji nije želio novinarima otkriti o čemu je razgovarao s Bujancem.

Mišić je osnivač i čelnik udruge Hrvatski pravoslavni centar od travnja 2022. godine, koja želi pružiti potporu hrvatskim pravoslavnim vjernicima, a za krajnji cilj ima uspostavu Hrvatske pravoslavne crkve. Podsjetimo, riječ je o crkvi koja je osnovana zakonskom odredbom poglavnika Ante Pavelića 6. lipnja 1942. godine tijekom djelovanja Nezavisne Države Hrvatske. 

Pristup moguć pravoslavcima koji slave Za dom spremni

Osim grba udruge koji je gotovo identičan onome iz NDH, Mišićeva udruga, čini se, promovira i fašističke pozdrave. 

"Pristup Vam je moguć samo ako slavite osnutak Republike Hrvatske, obilježja HOS-a, žrtvu domovinskog rata, priznanju iste", stoji u glavnim uvjetima pristupanja UHPC-u na njihovim službenim stranicama. U obilježja HOS-a, podsjetimo, spada i pozdrav Za dom spremni.  

Početkom ove godine Mišić je u općini Dicmo, kraj Splita, organizirao domjenak povodom pravoslavnog Badnjaka i Božića. Na tom domjenku bili su izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, izaslanik ministra branitelja, ali i Ivan Penava, HDZ-ov Ante Sanader i šef splitskih crnokošuljaša Marko Skejo. 

Pročitajte više