Izgubljen u prijevodu: Lavrov ipak nije optužio SAD da isporučuje oružje sirijskim pobunjenicima?

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov optužio je jučer Sjedinjene Američke Države da oružjem opskrbljuju sirijske pobunjenike, zbog čega je umalo došlo do izbijanja novog međunarodnog skandala. Ipak, svega dan kasnije, iz Rusije stiže demantij, prema kojem su cijelu situaciju "zakuhali" prevoditelji.

Tijekom jučerašnjeg govora, kojeg je prevodio službeni prevoditelj, Lavrov je optužio SAD da "oružjem opskrbljuje sirijske opozicijske snage i na taj način im pomaže u borbi protiv vlasti u Damasku". Ipak, svega dan kasnije rusko Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je priopćenje u kojem opovrgava medijske tvrdnje o navodnim optužbama Lavrova na račun SAD-a.

Jedan dužnosnik ureda za odnose s javnošću u ministarstvu izjavio je za agenciju AFP kako je prilikom prevođenja ministrove izjave došlo do pogreške. Kako bi dokazao da je tome tako, priložio je i original Lavrove izjave u kojoj stoji: "Mi ne isporučujemo ni Siriji ni drugima opremu koja se može koristiti u borbi protiv mirnih prosvjeda, za razliku od SAD-a koji redovito isporučuje zemljama u regiji takvu posebnu opremu". Ono što je Lavrov htio reći, prema tvrdnjama službe za odnose s javnošću, jest da SAD opskrbljuje oružjem zemlje u regiji, a ne nužno sirijske pobunjenike.

Rusija pod "prijetnjom" Zapada

S druge strane, Rusija je suočena sa sve snažnijim pritiskom međunarodne zajednice koja od nje traži odlučniji stav prema Siriji te inzistira na provedbi mirovnog plana Kofija Annana. Rusija ostaje ustrajna u svojoj odluci da neće nametati sankcije za upotrebu sile u Siriji i zemljama regije, piše BBC.

"Rusija ne može ignorirati događaje u Libiji koji su se odigrali nakon što se UN pozvao na svoju povelje i izignorirao vlastitu rezoluciju. Upravo zato ne možemo dopustiti da se mirovni plan nameće silom", zaključio je u jučerašnjem govoru Lavrov.

Pročitajte više