Izmjene kriterija za dodjelu potpora udrugama manjina: Imperativno namjensko trošenje sredstava

Foto: FAH

POČETKOM studenoga bit će raspisan Javni poziv za predlaganje programa nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina, najavljeno je na današnjoj sjednici Savjeta za nacionalne manjine koji je utvrdio izmjene kriterija za dodjelu financijskih potpora iz Državnog proračuna za te programe.

Riječ je o kriterijima za dodjelu financijske potpore za programe nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina prijavljenih na Javni poziv za predlaganje programa za ostvarivanje kulturne autonomije koji će se sufinancirati sredstvima Državnog proračuna, a predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer objašnjava kako su izmijenjeni sukladno europskim standardima i legislativom Europske unije.

Namjensko trošenje sredstava

Naglasak je na namjenskom trošenju sredstava, odnosno uspostavljeni su kriteriji kojima se utvrđuje kako, na koji način, kada i zašto neka od udruga može prenamijeniti dobivena sredstva iz proračuna, rekao je u izjavi novinarima nakon sjednice Savjeta.


Mi moramo imati odgovornost prema sredstvima građana, njihovom namjenskom trošenju, i kriteriji su prilagođeni čitavoj legislativi koja kontrolira ta pitanja, naglasio je Tolnauer.

Sljedeće godine metodologija praćenja programa

Metodologija praćenja ostvarivanja programa danas nije usvojena, a Tolnauer je na sjednici najavio njeno donošenje početkom iduće godine.

"Početkom studenoga raspisat će se javni poziv za 2015. godinu i udruge će se javljati temeljem tog poziva i novih kriterija, a kako su udruge dužne podnositi izvješće za prošlu godinu, ne možemo ukinuti sadašnju metodologiju za podnošenje izvješća, već će ona, za nove kriterije biti donešena naknadno, početkom iduće godine", objasnio je.

Pročitajte više