Izrael započeo izgradnju betonskog zida na granici s Libanonom

IZRAEL je danas, nakon nekoliko najava, započeo s izgradnjom zida dugog jedan kilometar na granici s Libanonom, a sve s ciljem sprečavanja sukoba koji su na granici ovih dviju zemalja postali sve učestaliji, javlja Reuters.

Iako je Izrael na svojoj strani granice već izgradio "zaštitnu mrežu" duž cijele granice s Libanonom, tamošnje vlasti tvrde da ona mora biti pojačana sa sedam metara visokim betonskim zidom, kako bi se spriječili napadi iz libanonskog sela Kila.

"Zid je namijenjen za sprečavanje napada od strane Libanona. U posljednjih godinu i pol dana zabilježili smo nekoliko incidenata i vrijeme je da tome napokon stanemo na kraj", izjavio je zapovjednik granične policije Amit Fisher.

Između dviju zemalja nakon rata Izraela i libanonskog Hezbollaha 2006. godine potpisano je primirje, koje je u većini slučajeva ispoštivano. Ipak, zbog sve većeg broja incidenata Izrael se, u suradnji sa snagama UN-a i libanonskom vojskom, odlučio na izgradnju betonskog zida. Izrael također gradi još jednu zaštitnu ogradu na jugu zemlje, na granici s egipatskom pustinjom Sinaj, budući da je i na tom području zabilježeno nekoliko incidenata, ali i slučajeva krijumčarenja drogom i ljudima.

Pročitajte više