Izraelski napadi postaju sve brutalniji: U napadima na civile u Gazi koriste bijeli fosfor?

Foto: Hina

NAJMANJE devet Palestinaca, od kojih sedmero djece, ubijeno je u ponedjeljak ujutro u izraelskom zračnom napadu na Rafah na jugu Pojasa Gaze gdje sukobi ne prestaju unatoč pozivu Vijeća sigurnosti UN-a na prekid neprijateljstva na izvanrednoj sjednici u nedjelju, najkrvaviji dan sukoba započetog 8. srpnja s više od 500 palestinskih žrtava i 18 izraelskih vojnika.

Devet Palestinaca ubijenih jutros svi su članovi iste obitelji koja je stanovala u kući meti napada.

Glasnogovornik izraelske vojske objavio je da je ubijeno u ponedjeljak ujutro najmanje deset Palestinaca koji su se ubacili na jug Izraela tunelima iz Pojasa Gaze.

"Teroristi koji su se ubacili u Izrael kroz dva tunela sa sjevera Pojasa Gaze primijećeni su i ubijeno je više od deset", rekao je.

Izraelska vojska u istočnoj Gazi koristi bijeli fosfor, tvrde u Ministarstvu zdravstva u Gazi za Al Jazeeru. Ti navodi još uvijek se ne mogu potvrditi.

Bijeli fosfor je jak otrov koji se zbog svoje samozapaljivosti upotrebljava u vojne svrhe za punjenje granata. Pri eksploziji granata ili bomba komadići fosfora padaju na razne objekte, zapale ih i izazivaju požar. Postaje lako zapaljiv na temperaturi zraka od oko 30 stupnjeva, a vatru koju stvara je teško gasiti.


U izraelskim redovima 13 vojnika brigade Golani ubijeno je u posljednja 24 sata u Pojasu Gaze, ili ukupno 18 poginulih vojnika od početka ofenzive Zaštitni rub. To su najteži gubici izraelskih snaga od 2006. godine.

Sedam vojnika poginulo je u eksploziji bombe pri prolasku njihovih oklopnih kola, trojica u pucnjavi s aktivistima na dva različita mjesta i još trojica su stradala u požaru zgrade, precizira vojska.

U ponedjeljak su pronađena tijela 16 Palestinaca ubijenih u zračnom napadu na jednu kuću blizu Khan Junesa, na jugu Pojasa Gaze.

Shejaiju, istočno predgrađe Gaze, izraelska vojska je najžešće bombardirala od početka sukoba i ubila najmanje 72 Palestinca, rekao je glasnogovornik hitnih medicinskih službi. Više od 250 ljudi ranjeno je u Shejaiji u nedjelju i 450 diljem Pojasa Gaze, dodao je glasnogovornik.

Članice Vijeća sigurnosti UN na izvanrednoj sjednici u nedjelju izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog porasta broja žrtava u sukobu u Gazi te pozvale na trenutačni prekid neprijateljstava. Sjednicu je zatražio Jordan nakon što je više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u izraelskom granatiranju predgrađa Gaze Sheaije, u najkrvavijem danu tijekom 13-dnevne ofenzive.

Dužnosnik medicinskih službi Hamasa upozorio je na humanitarnu katastrofu ako se ranjeni i poginuli brzo ne evakuiraju.

Gotovo polovica Palestinaca ubijenih u ofenzivi su žene, maloljetnici i starije osobe, istaknuo je isti izvor.

U raketnim napadima Hamasa na izraelski teritorij poginula su dva izraelska civila.

Šesnaest mrtvih u u Pojasu Gaze, četvero djece

Trinaest je osoba u ponedjeljak poginulo u novom izraelskom napadu na Pojas Gaze, među njima i četvero djece, a u četvrti Šidžeji još troje, objavile su lokalne vlasti.

Petero je stradalo u novom izraelskom napadu na bolnicu u središtu Gaze, rekao je Ašraf al-Kudra, glasnogovornik palestinskih snaga sigurnosti u Gazi.

Još je 70 osoba ranjeno, među njima je i 20 zaposlenika te bolnice, dodao je, a prenosi afp.

U najtežem bombardiranju četvrti Šidžeje otkako je prije gotovo dva tjedna počela nova izraelska ofenziva, u nedjelju je poginulo više od 70 ljudi.

Suočen s kritikom da u bombardiranju gine golem broj civila, Izrael se brani objašnjenjem da se naoružane palestinske skupine koriste civilnim zgradama poput bolnica kao štitom. Izraelska vojska smatra Hamas, palestinsku organizaciju na vlasti u Gazi, odgovornom za velik broj poginulih građana, a vjeruje se da je dosad bilo više od 500 mrtvih u toj siromašnoj, a prenapučenoj enklavi.

Članice VS-a pozivaju na trenutačni prekid neprijateljstava

Članice Vijeća sigurnosti UN na izvanrednoj sjednici održanoj u nedjelju izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog porasta broja žrtava u sukobu u Gazi te pozvale na trenutačni prekid neprijateljstava.


Vijeće sigurnosti se sastalo kako bi raspravilo o dvotjednom sukobu između Izraela i Hamasa.

"Članice Vijeća sigurnosti izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg broja stradalih. Članice VS-a pozivaju na trenutačni prekid neprijateljstava", rekao je novinarima veleposlanik Ruande u UN-u Eugene Gasana nakon hitno sazvane sjednice Vijeća. Članice VS-a pozvale su na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući zaštitu civila, rekao je veleposlanik Gasana.

Vijeće sigurnosti u nedjelju navečer po njujorškom vremenu počelo je izvanrednu sjednicu o situaciji u Gazi. Sjednicu je zatražio Jordan nakon što je više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u izraelskom granatiranju predgrađa Gaze Sheaije, u najkrvavijem danu tijekom 13-dnevne ofenzive.

Hamas tvrdi da je zarobio izraelskog vojnika

Glasnogovornik vojnog krila Hamasa je izjavio da su za vrijeme borbe u pojasu Gaze oteli jednog izraelskog vojnika.

Govoreći maskiran na tv postaji Hamasa glasnogovornik Abu Ubaida je rekao da su zarobili izraelskog vojnika.

Zasad s tim u vezi Izrael nema komentara, izraelska vojska je naime priopćila da provjera informaciju s tv-a da je tijekom borbi zarobljen njihov vojnik. Izraelski radio, televizijske postaje i portali ignorirali su objavu Hamasa.


Glasnogovornik Abu Ubaida je identificirao zarobljenog vojnika kao Shaula Arona.

Ako se vijest potvrdi, Aron će biti prvi izraelski zarobljenik u Gazi od 2011. kad je nakon pet godina pušten Gilad Shalit zarobljen 2006. Izrael je 2011. pustio više od tisuću palestinskih zatvorenika kako bi Hamas nakon pet godina Shalita pustio na slobodu.

Veleposlanik Prosor: Izraelski vojnik nije zarobljen

Izraelski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Ron Prosor rekao je novinarima da izraelski vojnik nije zarobljen, odbacujući tako objavu na televiziji da je u pojasu Gaze Hamas tijekom borbi zarobio izraelskog vojnika.

"Nema otmice izraelskog vojnika, to su neistinite glasine, rekao je Prosor.

On je novinarima u Ujedinjenim narodima rekao da Vijeće sigurnosti održava hitan sastanak o rastućoj krizu između Izraela i Palestinaca.

Sjednicu je zatražio Jordan nakon što je više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u izraelskom granatiranju predgrađa Shejaija u Gazi u najkrvavijem danu u dosadašnjih 13 dana.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon koji na Bliskom istoku pokušava pomoći u sklapanju primirja, osudio je u nedjelju napad na Shejaiju kao "užasnu akciju" i pozvao na trenutačni prekid vatre.

Među ubijenim izraelskim vojnicima i dva Amerikanca

Dva američka državljana bila su među ubijenim izraelskom vojnicima koji su stradali u nedjeljnom sukobu u Gazi, javlja Reuters.


Max Steinberg, snajperist Golani Brigade, rodom je iz kalifornijskog San Fernando Valleya. U istoj jedinici bio je i Nissim Sean Carmeli iz mjesta South Padre Island iz Teksasa, javlja Houston Chronicle.

Američki State Department potvrdio je smrt dvojice svojih državljana.

Kerry zbog Gaze danas u Kairu

Američki državni tajnik John Kerry danas će doputovati u Kairo kako bi s egipatskim i drugim visokim dužnosnicima razgovarao o stanju u Gazi gdje je u sukobu Izraela i Hamasa dosad poginulo više od 400 ljudi, priopćio je State Department u nedjelju.

SAD i naši međunarodni partneri su duboko zabrinuti zbog opasnosti od daljnjeg zaoštravanja odnosa i gubitka dodatnih nevinih žrtava, navela je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki u priopćenju.

State Department je za što prije moguću uspostavu prekida vatre, onakva kakva je bila dogovorena studenoga 2012. U priopćenju se dodaje da Kerry radi podrške egipatskoj inicijativi putuje u to područje, što je dio napora da se osigura takav ishod.

"Izrael je gori od Hitlera"

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan usporedio je Hitlerov genocid nad Židovima s onim koji Izrael trenutno provodi u Gazi.


"Pa za ime Boga, u čemu je razlika između Hitlerovih zlodjela i ovih što radi Izrael? Zbog čega se uznemiravaju? Izraelci bi trebali biti zadovoljni mojom usporedbom. Obraćam se izraelskoj vlasti, vi činite mnogo gore stvari prema Palestini od onih koje je Hitler činio vašim precima. Kako god je ono bio genocid, to što vi radite je još veći. Pa u čemu je razlika između retorike Hitlera i ovoga što govori mlada izraelska parlamentarka koja je kazala da treba pobiti sve palestinske majke i da je ubojstvo palestinske trudnice jednim metkom dvije glave“, rekao je Erdogan i dodao da su ti koji kritiziraju njegove govore ustvari kukavice koje se time žele sakriti iza činjenice da nemaju hrabrosti usprotiviti se Izraelu.

Erdogan je pritom naglasio da je Turska naravno protiv Hitlerovog zla, da je protiv zla antisemitizma, te je poručio da je Turska također protiv terorističkih država poput Izraela koje sada idu stopama Hitlera.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je ozbiljno zabrinut zbog sve većeg broja žrtava u sukobima Izraela i Palestinaca, javljaju svjetske agencije.


Obama je drugi put u tri dana razgovarao telefonom s Netanyahuom. Rekao mu je da Izrael ima pravo na samoobranu i opetovao da Sjedinjene Države osuđuju Hamasove napade na Izrael.

"Predsjednik je usto izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog porasta broja žrtava među palestinskim civilima i zbog gubitaka među izraelskim vojnicima", rekla je Bijela kuća u priopćenju o tom razgovoru, a prenosi Reuters.

"Predsjednik je istaknuo da će SAD tijesno surađivati s Izraelom i s regionalnim partnerima na postizanju trenutačnog prekida vatre, kao i potrebu zaštite civila - u Gazi i u Izraelu", navodi se u priopćenju.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je Izrael da "učini puno više" za zaštitu civila u vojnoj ofenzivi u Pojasu Gaze, javlja AFP.

"Izrael mora učiniti puno više za zaštitu (palestinskih) civila", rekao je Ban novinarima u Dohi gdje je počeo bliskoistočnu turneju kako bi zaustavio sukob Izraela i palestinskog Hamasa koji kontrolira Pojas Gaze.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s katarskim ministrom vanjskih poslova Haledom al Atijom, UN-ov glavni tajnik je rekao da je izraelsko-palestinski sukob u Gazi "otvorena rana i sada moramo spriječiti krvarenje".

Katarski ministar vanjskih poslova osudio je pogibiju više desetaka Palestinaca u Pojasu Gaze u nedjelju nazvavši je "pokoljem" i pozvao na prekid vatre koja će osigurati ukidanje blokade u priobalju.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas koji boravi u posjetu Kataru zatražio je izvanrednu sjednicu UN-ova Vijeća sigurnosti nakon pogibije najmanje stotinu Palestinaca u Gazi u nedjelju.

"Tražim da se održi izvanredna sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti", rekao je Abas u televizijskom nastupu, dodavši da je stanje u Gazi "nepodnošljivo".

Gotovo stotinu Palestinaca poginulo je u nedjelju u izraelskom bombardiranju predgrađa Gaze, što je najveći broj žrtava u jednome danu od početka sukoba u Pojasu Gaze, gdje je poginulo i 13 izraelskih vojnika.

Trinaesti dan akcije "Zaštitni rub" u kojemu je u pojasu Gaze poginulo 97 ljudi, najkrvaviji je dosad. U izraelskoj ofenzivi dosad je poginulo najmanje 435 ljudi, a više od 3.000 je ranjeno, uglavnom civila.

Nema mira u Gazi, jučer poginulo više od sto ljudi

Nema mira na teritoriju Palestinske samouprave. Izrael je nastavio ofenzivu. U jučerašnjem najkrvavijem danu poginulo je više od stotinu Palestinaca i 13 izraelskih vojnika. Hamas pak slavi zarobljavanje jednog vojnika, a UN poziva na mir.


Palestinski izvori potvrdili su da su tenkovske granate pogodile bolnicu u središnjem dijelu Gaze. Poginule su četiri osobe, a ranjeno ih je 60. Izraelska vojska provjerava navode jesu li s 12 raketa pogodili bolnicu. Broj poginulih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi prešao je 500.

Međunarodni diplomatski napori da se uspostavi prekid vatre zasada nisu urodili plodom. Izrael nema namjeru stati dokle god je suočen s terorističkim prijetnjama islamističkog Hamasa. Tvrdi da su se jutros dvije "terorističke grupe" ubacile na jug Izraela kraj jednog kibuca kroz tunel prokopan ispod granice na sjeveru Gaze.

UN je zatržio okončanje nasilja, a glavni tajnik Ban Ki - moon pokušava sve ne bi li se uspostavilo primirje. S tim ciljem je stigao u egipatski glavni grad Kairo gdje mu se pridružuje američki državni tajnik John Kerry.

Bijela kuća: Izrael mora zaštititi civile u Gazi

Sjedinjene Države su u ponedjeljak pozvale Izrael da čini više da zaštiti civile u Gazi, 14. dana izraelske ofenzive u Pojasu Gaze u kojoj je poginulo 560 Palestinaca, većinom civila.

"Željeli bismo da Izrael čini još više kako bi zajamčio sigurnost civila", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.


Ponovo naglasivši da Izrael ima pravo "braniti svoje građane", Earnest je ocijenio "neprihvatljivim da Hamas i dalje raketira izraelske civile".

"Istodobno želimo biti sigurni da Izrael čini sve što je u njegovoj moći kako bi bio na visini vlastitih zahtjeva u vezi sa zaštitom nedužnih civila", dodao je.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da će državni tajnik John Kerry, koji je na putu u Kairo, pokušati što prije ishoditi primirje kako bi se "zaustavile borbe i sačuvao život nedužnih civila u Gazi i u Izraelu".

UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon zatražio je u ponedjeljak "trenutačni" prekid neprijateljstva između Izraela i palestinskog Hamasa, na tiskovnoj konferenciji u Kairu kamo je doputovao kako bi pokušao ishoditi primirje.

Diplomatski napori su se nedavno pojačali u egipatskoj prijestolnici pošto je u sukobu u Pojasu Gaze u dva tjedna ofenzive poginulo više od 560 Palestinaca, uglavnom civila i 25 izraelskih vojnika.

Abas i Mešal žele prekid izraelske agresije i ukidanje blokade

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i vođa Hamasa Haled Mešal zatražili su prekid "izraelske agresije" na Pojas Gaze i ukidanje blokade, na susretu u ponedjeljak u Dohi, rekao je za AFP palestinski čelnik.


Dvojica čelnika, kojima je ovo prvi susret otkako je 8. srpnja počela izraelska ofenziva na palestinsku enklavu koju kontrolira Hamas, odlučili su usto da će "nastaviti konzultacije s različitim palestinskim strujama i kontakte" u inozemstvu radi uspostave primirja, dodao je Saeb Erakat.

Tako će, rekao je, Azam al Ahmed, čelnik Fataha, pokreta predsjednika Abasa, "doći u Egipat", koji je posredovao između Hamasa i Izraela u ranijim sukobima i čiji je prijedlog primirja poduprla Arapska liga a Hamas ga je odbacio.

Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je stigao u Kairo kao i UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon, koji je na regionalnoj turneji, ne bi li potaknuli prekid neprijateljstva između Izraelaca i Palestinaca.

Ukidanje blokade Gaze koja je na snazi već godinama, jedno je od Hamasovih uvjeta za primirje u tom sukobu koji je u dva tjedna odnio gotovo 550 palestinskih života.

Hamas usto traži i otvaranje graničnog prijelaza Rafaha s Egiptom i oslobađanje zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Pročitajte više