Izraelski premijer 11. veljače pred američkim Kongresom o opasnosti Irana i radikalnog islama

Foto: FAH

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu prihvatio je poziv da 11. veljače održi govor na zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa, a pozivnicu mu je u srijedu uputio predsjednik Predstavničkog doma John Boehner.

"U ovo doba izazova, molim premijera da Kongresu održi govor o ozbiljnim prijetnjama radikalnog islama i Irana našoj sigurnosti i našem načinu života", kazao je Boehner.

Poziv je upućen dan pošto je američki predsjednik Barack Obama u godišnjem govoru o stanju nacije rekao da će vetom zabraniti donošenje zakona o jačanju sankcija Iranu zbog njegova nuklearnog programa.

Netanyahu prihvatio poziv

Premijer Netanyahu prihvatio je poziv, rekao je izraelski dužnosnik i dodao da premijer želi i sastanak s Obamom. Međutim, Bijela kuća kazala je da dosad nije razgovarala o posjetu Netanyahua s izraelskim dužnosnicima, te da će "ostati suzdržana" u vezi posjeta dok ne bude imala informacije s njihove strane.

Put u Washington održao bi se pet tjedana prije parlamentarnih izbora u Izraelu 17. ožujka i mogao bi Netanyahuu dati bodove u domovini i pomoći mu da biračima poruči kako je on najbolja osoba za vođenje zemlje suočene sa sigurnosnim prijetnjama.

Ankete pokazuju da njegova stranka Likud (desnica) vodi mrtvu trku s laburistima (lijevi centar), ali mu daju najveće izglede da formira poslijeizbornu vladajuću koaliciju sa strankama krajnje desnice.

Izraleski predsjednik pred Kongresom po treći put

Govor pred oba doma američkog Kongresa na zajedničkoj sjednici rijetka je čast koju je Netanyahu imao već 1996. i 2011.

Agencija AFP prenosi da je pozivnica premijeru Izraela, zemlje koja je blizak američki saveznik, odaslana u vrijeme kada se Kongres razilazi s Obamom u pristupu prema Iranu. Brojni zastupnici Kongresa traže novi niz međunarodnih sankcija Iranu.

Pročitajte više