Izvanredna pressica šatordžija: Malo o Srbima, malo o Glavašu i tko traži da se istraži ratni put Glogoškog

Foto: Index

"POZIVAMO Vas na izvanrednu konferenciju za medije danas  31. siječnja 2015. godine s početkom u 15 sati, u šatoru prosvjednika Savska 66, Zagreb. S poštovanjem, Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine.", stajalo je u pozivu koji je redakcijama stigao jutros na mail.

"Marginaliziraju nas!"

"Svjedoci ste na koji način se pokušava marginalizirati hrvatske branitelje koji su ovdje 104. dan. Ovdje upućujem poruku hrvatskim braniteljima koji su s nama cijelo vrijeme i koju su nas zvali, neka ne nasjedaju na razno razne provokacije i napise. Jedina pravovaljana informacija vam može doći iz šatora u Savskoj", započeo je Glogoški te riječ predao Tihomiru Trešćecu, predsjedniku Zajednice udruga branitelja liječenih od PTSP-a, koji je rekao: "Ja pitam cijelu javnost, je li ovaj šator ilegalan? Svojim dolaskom ovdje legalnost  prosvjedu su dali predsjednik države, Sabora, sam ministar Matić... Oni su dali legalnost ovome".

Mikrofon je zatim preuzeo Ante Deur, predsjednik Zbora gardijskih brigada. On je pak izrazio "zabrinutost" zbog odlaska Ive Josipovića s Pantovčaka i preseljenja Kolinde Grabar Kitarović u Visoku. Deurovo obraćanje bilo je na tragu onoga što je danas poručio i HDZ - da Vlada i Josipović žele od novoizabrane predsjednice sakriti dokumentaciju Ureda predsjednika.

"Branitelje se plaši policijom kako bi se okrenula priča od dokumenata koji izlaze s Pantovčaka. Nećemo dopustiti da se dilaju i gube dokumenti koji su važni za branitelje i Domovinski ra. Mi smo jedno tijelo, jedna duša, to nam je bog daot", poručio je Deur.

Klemm: Mi se borimo i za prava građana srpske nacionalnosti

S posebnim oduševljenjem šatoraši su dočekali obraćanje Josipa Klemma. Njegove izjave na press konferenciji popratili su gromoglasnim pljeskom.

"Imamo posebnu potrebu obratiti se građanima srpske nacionalnosti: mi hrvatski branitelji nećemo dopustiti govor mržnje. Nećemo dopustiti da naš bivši ministar plaši hrvatsku javnost sa srpskim specijalcima. On time ponovno želi izazvati kaos. Bilo ga je dosta devedesetih godina. Jeste li čuli da su se hrvatski branitelji obraćali građanima srpske nacionalnosti, mi se borimo i za njihova prava, nismo tu da plašimo jedni druge. Pozivamo sve civilne udruge da ne dođe do kaosa i da smire situaciju. Situacije je preozbiljna. Hrvatski branitelji zovu s terena, uplašeni su, neki su dezorijentirani. Ovo nije sukob između hrvatskih branitelja i građana srpske nacionalnosti, ovo je sukob između hrvatskih branitelja i hrvatske vlade", rekao je Klemm za što je dobio veliki pljesak.

Glogoški će idući tjedan otkriti svoj ratni put

Izvukao je Klemm i komad papira na kojem stoji da je braniteljima nepoznata osoba od Ministarstva obrane tražila provjeru ratnog puta Đure Glogoškog i okolnosti pod kojima je ranjavan. Izazvalo je to brojne povike nezadovoljstva; šatoraši smatraju da je "sramotno" uopće provjeravati je li Glogoški doista pravi invalid Domovinskog rata.

"Nama nepoznata osoba od Ministarstva obrane tražila je da se utvrdi pod kojim okolnostima, kada i gdje je nastradao Đuro Glogoški", kazao je Klemm, na što je Glogoški dodao: "Idući tjedan ću vam dostaviti podatke o svom ratnom putu i ranjavanju".

"Tako je, Đuro", zaorilo se šatorom.

"Naši suborci gledaju što se događa u Zagrebu"

Osvrnuli su se i na svoje jučerašnje najave da ih policija dolazi izbaciti iz šatora. Iako se to u međuvremenu pokazalo kao dezinformacija, Klemm tvrdi da je od ljudi iz policije i medija doznao da već postoji plan za uklanjanje šatora i zaustavljanje prosvjeda.

"Mi, hrvatski branitelji ne želimo izazvati kaos. Jednom jedinom prilikom na pet minuta zaustavili smo tramvajski promet. i kad je to bilo ispričali smo se građanima. Nitko zbog hrvatskih branitelja nije zakasnio na posao. Sigurno da naši suborci, od Dubrovnika i Osijeka, gledaju što se događa u Zagrebu. Sigurno da nećemo dozvoliti određene neistine. Ja novinarima predlažem, postavite dva pitanja ministru Matiću. Neka jasno kaže vrijeme, datum i mjesto kada se zadnji put sastao sa svojim savjetom, kad s čelnicima udruga. Treća stvar, neka ministar branitelja i premijer javnosti kažu - jesu li braniteljima oduzeta materijalna primanja. Sjetite se da su rekli da nikad niti jednom hrvatskom branitelji nije ništa oduzeto", rekao je Klemm.

Na kraju, spomenut je i Branimir Glavaš čiji je dolazak u Osijek najavljen za sutra. Novinare je zanimalo hoće li šatoraši ići u Osijek, na doček kojeg Glavašu organiziraju HDSSB-ovci.

"Glavaš je hrvatski general,  normalno je da branitelji idu dočekati svog ratnog zapovjednika", reklao je Deur.

> Klemm prijeti: Svi su dignuti na noge i znaju što im je činiti ako dođe naredba da nas maknu iz Savske!

> Više od 150 autobusa s ratnim veteranima iz Dalmacije spremno za dolazak u Savsku?

> Glogoški: Policija će ukloniti šator; Matić: U podrumu držimo srpske specijalce naoružane do zuba

Pročitajte više