Jako nevrijeme pogodilo Zagreb i Međimurje: Zračni promet bio prekinut nad čitavom zemljom

Foto: Zračna luka Zadar, Irena Brezovečki, Erika Zimprich, Igor Radovan, Vinko Coce, Jukičić D., Igor Jambrecina, Slavica Skala, Josip Kolarec, Tea Zovković, Maja Rantusa, Ivana Brlić, Neven Stankec Stanković, Tibor Brindl, Ivan Mešić, Olgica Novak, Matija Delibašić, Saša Lisjak, Marko Blažević, Gabrijela Perković, Ivan Brnčić, Anita Žmegač, Danijel Vuk, Hrvoje Cirkvenec, Filip Kolić, Adriana Markota, Vlaho Brailo

Video: YouTube

JAKO nevrijeme stiglo je i do Zagreba. Nešto prije 15 sati crni su se oblaci nadvili nad grad, a nakon dvadesetak minuta počeo je puhati snažan vjetar i padati kiša. Vjetar je rušio suncobrane, nosio stvari sa zagrebačkih terasa. Vatrogasci i dalje interveniraju na oko 60 lokacija u gradu. Na aerodromu u Velikoj Gorici u pola sata palo je 53 litare kiše po četvornom metru.

> Fotografije nevremena i infomracije o zastojima i problemima šaljite nam na foto@index.hr

> Zadarsko područje potopljeno, pijavice kod Čiova

Kasnije poslijepodne vrijeme je pokazalo svoju razornu snagu i u Međimurju. S grmljavinom, munjama, tučom i golemim količinama kiše demonstriralo je razornu stranu prirode i građanima stvorilo niz izazova i teškoća, pišu Međimurske novine. Osim što su munje i grmljavina ulile neugodu i natjerale Međimurce u kuće, zakrčen je i otežan promet, ceste su poplavljene potocima vode ili zakrčene odronima zemlje, onemogućeno je kretanje pješaka, poplavljeni su brojni podrumi i podrumski stanovi.  Šteta od tuče još se mora ustanoviti.  

 

Preko 60 intervencija vatrogasaca u Zagrebu, uglavnom ispumpavanje vode

Zbog grmljavinskog nevremena koje je u popodnevnim satima zahvatilo područje Zagreba vatrogasci su imali povećan broj intervencija koje su mahom bile locirane u istočnom dijelu grada. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba zajedno s dobrovoljnim vatrogasnim društvima odradili su preko 60 intervencija ispumpavanja vode. Na terenu je 20 ekipa dobrovoljnih vatrogasaca i ekipa profesionalnih vatrogasaca. Intervencije su još uvijek u tijeku, javlja Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Prekinut tramvajski promet Savskom ulicom

Jaki udari vjetra i kiša koja uzrokuju poteškoće u prometu Zagrebom. Iz ZET-a je javljeno da je poslijepodne bio prekinut promet Savskom cestom na dionici od Koturaške do Frankopanske ulice zbog puknuća žice gornjeg voda i nestanka električne energije.

Interventna ekipa ZET-a popravljala kvar. Linije 3, 9 i 12 vozile su Ulicom grada Vukovara, a linije 14 i 17 prometovale kroz Draškovićevu do svojih trasa. Linija 2 preusmjerena je preko Zrinjevca i središnjeg gradskog trga prema Črnomercu.

I policija je izvijestila da je u Zagrebu bilo otežano odvijanje prometa. Povremeno dolazi do zastoja na prometnicama te svim većim raskrižjima. Poziva se vozače na oprez i strpljenje dok se posljedice nevremena ne otklone, s obzirom na učestale dojave građana o padu stabala na kolnik, poplavljene kolnike i drugo.

Besplatni pozivi ZET-u zbog nevremena

Za informacije o javnom prijevozu nakon nevremena u Zagrebu ZET je otvorio besplatni telefon službe komunikacija - 0800 200 060. Korisnici mogu dobiti sve informacije o zastojima i preusmjeravanju linija javnog prijevoza zbog posljedica nevremena.

Kontakt centar ZET-a, bude li potrebe, radit će produljeno, a u slučaju nevremena tijekom noći linije će odmah biti otvorene, priopćila je ZET-ova služba komunikacija i marketinga.

Pijavica protutnjala Dinamovim stadionom i Borongajom

Dinamovim stadionom na Maksimiru prohujala je pijavica koja je oštetila rasvjetna tijela i tunel kojim igrači izlaze na travnjak. Rušila je golove i nosila klupe za rezervne igrače po terenu.

Pijavica je prošla i tržnicom na Borongaju. Letjeli su štandovi i nevrijeme je prodavačima nanijelo veću štetu.

Zbog nevremena potpuno zaustavljen zračni prostor iznad Hrvatske



Zbog jakog nevremena koje je uzrokovalo navalu oborinskih voda Hrvatska kontrola zračne plovidbe privremeno je prekinula pružati usluge u zračnoj plovidbi, te je oko 15,10 sati zatvoren zračni prostor iznad Republike Hrvatske.

Došlo je do prekida napajanja električnom energijom zbog čega je zračni promet preusmjeren prema susjednim kontrolama zračnog prometa. Većina tehničkih sustava je osposobljena, a u 16,50 sati HKZP je ponovo počeo pružati usluge te se očekuje normalizacija zračnog prometa u Hrvatskoj, priopćeno je iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Prekid zračnog prometa dobro ilustrira karta zračnog prometovanja u regiji koju je na svom Twitteru objavila Zračna luka Zadar.

Ulice pod vodoom

Čitatelj iz ulice Čret sa sjeveroistočnog dijela grada požalio nam se da je "Zagrebačka odvodnja u kolapsu" i da "već treći put ove godine plivaju u crnim vodama". Priložio je i fotografiju:

 

 

 

Pročitajte više