Jakovina: U ožujku isplata dvije milijarde kuna potpora

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je isplatu potpora tijekom ovog mjeseca. Milijardu kuna bit će isplaćeno na račune, a preostalih milijardu u robnim vaučerima.

Ministri Slavko Linić i Tihomir Jakovina postigli su dogovor s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore.

"Ministar financija i ja izvijestili smo poljoprivrednike da tijekom ožujka, najkasnije u roku 15 dana, mogu očekivati isplate milijardu kuna potpora na račune. Preostali iznos bit će isplaćen putem robnih vaučera za nabavku repromaterijala za što bolju pripremu proljetne sjetve i sve poslove koji ih očekuju", objavio je Jakovina dobre vijesti za seljake. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić o dogovorenom tek treba izvijestiti seljačke udruge, no pretpostavlja da novih prosvjeda neće biti.

"Nadamo se da će i šire skupine udruga to prihvatiti. Ne mogu reći možda da će biti izuzetno zadovoljni, svjesni smo problema koji jesu, ali oni će u konačnici odlučiti što će dalje napraviti', rekao je Brlošić. Ministar je optimističan.

"U ožujku ćemo, kao što nikada nismo napravili, završiti priču s potporama"

"Na taj način ćemo kroz ožujak, kao što nikada nismo napravili, završiti priču s potporama", istaknuo je Jakovina. Također je najavio da je u pripremi novi Zakon o reguliranju poreznog duga fizičkim osobama, koji će poljoprivrednicima omogućiti reguliranje poreznog duga kroz reprogram. Brlošić pojašnjava da će već sljedeći tjedan moći podnijeti zahtjev za obročnom otplatom.

"Nekima taj iznos poticaja neće biti dovoljan da isplate sav dug, ali ako podnesu zahtjev s tim vaučerom, moći će to prolongirati do tri godine i ostat će im mogućnost da od ovih poticaja već dobiju financijska sredstva", objasnio je Brlošić. Vezano uz aferu s mlijekom zagađenim aflatoksinom, i ministar i komora apeliraju na farmere da slušaju upute stručnih službi.

"Apeliramo da se striktno pridržavaju naputaka o ishrani svojih krava i na taj način što prije počnu proizvoditi zdravstveno ispravno mlijeko, koje će ponovo biti otkupljivano od mljekara", dodao je Jakovina.

Predsjednik baranjske Brazde Petar Pranjić ne krije, pak, zadovoljstvo što Zakon o poljoprivrednom zemljištu ide u doradu.

"Zakon ide u doradu na sveopće zadovoljstvo. Evo prvi sunčani dan i evo konačno nešto lijepo u ovoj godini. Radosno odlazimo kući. Shvatite da je to naša životna egzistencija, da budemo svi zadovoljni. Narodna rečenica i vuk sit i ovce na broju", slikovito je nakon sastanka zaključio Pranjić.

Pročitajte više