Jakovina ne štedi na tehnici: Ministarstvo poljoprivrede nabavilo kamere i sustav za nadzor za četvrt milijuna kuna

Foto: Hina

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina u posljednje se vrijeme "bacio" u kupovinu tehničke opreme. Nakon što je Agencija za plaćanja u poljoprivredi nabavila vrhunske 3D televizore za 121.000 kuna, sad je Ministarstvo poljoprivrede potrošilo 239.000 kuna za sustav kojim će nadzirati radnike.

> Tko kaže da država nema novca? Agencija za plaćanja u poljoprivredi nabavila 3D televizore za 121.000 kuna!

I dok se Agencija za plaćanje u poljoprivredi zajedno s ministrom Jakovinom pravdala kako su takvi 3D televizori od kojih samo jedan stoji čak 35.000 kuna, izrazito potrebni za rad Agencije kako bi mogli obavljati videokonferencije s Bruxellesom (njih pet u dva mjeseca), tehničku opremu, uključujući nadzorne kamere Ministarstvo je kupilo kako bi nadzirali svoje zaposlenike.

Kamere s pratećom opremom i evidencijske kartice za 239.000 kuna

"Sustav je mnogo širi od, kako ste naveli, uvođenja samo nadzornih kamera, budući da podrazumijeva daleko bolju i kvalitetniju evidenciju prisutnosti na radu od dosadašnjeg načina vođenja. Sama kontrola je propisana propisima o radu i radnom odnosu", stoji nam u odgovoru Ministarstva na upit o nabavci kamera.

Tako su tvrde, osim kamera i prateće opreme, u cijenu uključene i evidencijske kartice zaposlenih.

"Ministarstvo poljoprivrede uvodi sustav kartične kontrole prisutnosti djelatnika na radu, čime se želi postići kvalitetniji nadzor prisutnosti na poslu. Sustav se uvodi u dvije zgrade u kojima sjedište ima Ministarstvo poljoprivrede", kažu nam u Ministarstvu poljoprivrede.

Ovakav sustav kontrole im je navode, potreban s obzirom na veliki broj zaposlenih, ali i zbog kako tvrde, činjenice da Ministarstvo poljoprivrede radi u zgradi u kojoj rade još tri druga Ministarstva.

Ministarstvo: Ovo nije ništa neobično

"Ovo nije ništa neobično, obzirom da je i u većini drugih ministarstava, kao i u velikim trgovačkim društvima, ovakav sustav kontrole uobičajena praksa", objašnjavaju nam u Ministarstvu.

Na upit kakav su sustav kontrole nadzora do sad imali, odgovor nismo dobili. Isto tako nam nisu odgovorili ni zašto se baš sad odlučuju za uvođenje kamera i takvog sustava nadzora budući da se godinama već nalaze na istoj adresi.

Naime, nemoguće je ne primijetiti kako se u isto vrijeme i Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi odlučuju za nabavku tehničke opreme.

Što se tiče Agencije za plaćanja u poljoprivredi njihovo pravdanje zbog kupovine 3D televizora je itekako neobično. Tvrde kako su im baš ti uređaji potrebni za obavljanje videokonferencija kako bi štedjeli na putovanjima za Bruxelles.

Ultra HD TV kojeg su i oni nabavili, stručnjaci opisuju kao "pravi čist put ka digitalnoj zabavi i kinima s obzirom da su već skoro svi hollywoodski filmovi snimljeni tijekom 2012 i 2013. godine snimani u 4K, a neki i u 5K formatu, stoga već su spremni za emitiranje u Ultra HD formatu".

Iako ministar Jakovina kaže da su televizori potrebni za komunikaciju s Bruxellesom, a ne za gledanje utakmica ili serija, da li to znači da se videokonferencije ne mogu obavljati preko jeftinijih TV uređaja ili Bruxelles inzistira na videokonferencijama putem Ultra HD uređaja.

Isto tako su kamere i evidencijske kartice očito odjednom postale neophodne da bi se u Ministarstvu poljoprivrede moglo raditi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.