Jakovina skriva iznos kojim će obeštetiti mljekare: Sada izaći s cijenom bi bilo neozbiljno!

Ilustracija: Tom Dubravec/Cropix

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina obišao je danas proizvođače mlijeka u istočnoj Hrvatskoj. Na farmi u Bijelom Brdu kod Osijeka ministar je rekao da je osigurano 300 tona testne hrane kojom će se smanjiti pojava aflatoksina u mlijeku. O cijeni kojom će Ministarstvo obeštetiti seljake Jakovina kaže:


"Rekli smo da ćemo ih djelomično obeštetiti i kroz cijenu mlijeka koja se odvozi u biopostrojenja. Sada izaći s cijenom bi bilo neozbiljno. Rekli smo da ćemo maksimalno pomoći našim proizvođačima što i radimo. Vidjet ćemo koliki će biti stvarni troškovi i koliko ćemo ih na kraju obeštetiti u samo iznosu. On neće biti isti kao cijena zdravstveno ispravnog mlijeka, ali Ministarstvo i država su pokazali maksimalni iskorak, brigu i odgovornost", rekao je Jakovina.

Mljekari znaju da je u njihovom mlijeku koncentracija aflatoksina povećana, a kolika je ne znaju jer rezultat analize nisu dobili. Žalosti ih osjećaj da će mlijeko s njihovih farmi završiti u biopostrojenju. Proizvođač mlijeka iz Vladislavaca Ivica Kruljac do sada je bacio pet tisuća litara mlijeka, a noćas je s njegove farme mlijeko odvezeno u biopostrojenje.

"Noćas oko dva sata kamion je preuzeo 1.600 litara mlijeka. Mlijeko ide na farmu za potrebe bioplinskog postrojenja", rekao je Kruljac.

Jedno takvo, u Vuki kod Đakova posjetio je na kraju turneje po Slavoniji i ministar te obznanio cijenu po kojoj će biopostrojenja plaćati litru mlijeka.

"Bioelektrane plaćaju 20 lipa po litri mlijeka za sirovinu koja je dovezena. Imamo točnu sljednost od farme do samog prijema i tako ćemo znati koliko je točno u ovoj akciji mlijeka neškodljivo zbrinuto. To je problem koji se nije dogodio samo u Hrvatskoj, koji je puno širi, ali koji smo mi kvalitetno riješili. Pred nama je puno posla - i pred farmerima i pred industrijom, sustavom. Pred svima", istaknuo je Jakovina.

Proces će trajati desetak dana, dok razine aflatoksina u mlijeku ne dođu na dopuštenu razinu. Iz biopostrojenja kažu da je bitno da mlijeko k njima dođe čisto, bez ikakvih dodataka, onakvo kakvo bi preuzela i mljekara. 

Pročitajte više