Jakovina u Beogradu na sastanku o sigurnosti hrane: "Hrvatsko mlijeko najkvalitetnije je u regiji"

Ilustracija: Tom Dubravec/Cropix

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina danas će u Beogradu sudjelovati na radnom sastanku s kolegama iz zemalja regije. Tema sastanka bit će zajednička pitanja u okviru sigurnosti hrane.

Proteklih mjesec dana regiju je potresala afera s povišenom količinom aflatoksina u mlijeku. Sporne pošiljke mlijeka, među njima i hrvatskih proizvođača, iz prodaje je povukla BiH, proizvodnju mlijeka na sumnjivim farmama zabranila je Srbija, a onda odustala od EU standarda i za deset puta povećala dopuštenu količinu aflatoksina. Makedonija u mlijeku svojih proizvođača nije pronašla višak aflatoksina, ali je zabranila prodaju mlijeka iz regije.

U Hrvatskoj su, nakon povišenih aflatoksina u domaćem mlijeku, sporni aflatoksini pronađeni i u onome iz BiH.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je, prije nego što je Ministarstvo krenulo s otkupom zdravstveno neispravnog mlijeka sa slavonskih farmi, izjavio:

"Kroz sve akcije ćemo pokazati da je mlijeko hrvatskih proizvođača, mlijeko hrvatskih tvrtki izuzetno visoke kvalitete, da je sigurno i zdravstveno ispravno te da u izoliranim slučajevima koji se dogode u ostalim europskim zemljama i zemljama regije znamo kako reagirati", rekao je sredinom veljače Jakovina.

Osim o povišenim aflatoksinima u mlijeku, ministri poljoprivrede Hrvatske, Srbije i BiH, u Beogradu će vjerojatno razgovarati i o konjskom mesu, lažno deklariranom kao govedina, aferi koja je posljednjih tjedana potresala cijelu Europu.

Pročitajte više