Janaf: Tražili su podatke koji su poslovna tajna! Do danas nismo dobili od Ministarstva financija očitovanje!

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

IZ JANAFA je danas stiglo novo priopćenje u kojemu otkrivaju koliko su točno potrošili na promidžbene aktivnosti te dodaju kako su jedan od najuspješnijih poslovnih subjekata hrvatskog gospodarstva.

"JANAF d.d., kao jedan od najuspješnijih poslovnih subjekata hrvatskog gospodarstva, u svom poslovanju vodi se načelima društveno odgovornog poslovanja, jer u današnjem poslovnom svijetu društveno odgovorno poslovanje čini temelj prihvatljivoga i jedinog ispravnog odnosa povezanosti tvrtke i društva u kojemu tvrtka djeluje.", stoji u priopćenju koje potpisuje njihova voditeljica Korporativnih komunikacija.

"Stoga, JANAF nastoji biti "dobar susjed" i "pravi partner" u zajednici kojoj djeluje te na različite načine podupire društveno korisne projekte. Nadalje, jedan od načina je i podupiranje projekta ekološke, energetske, gospodarske i dr. tematike kroz edukativno-informativne formate u medijima, a između ostalog i čl. 33 Zakona o elektroničkim medijima navodi kako su tijela državne uprave kao i pravne osobe u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske dužne su 15% godišnjeg iznosa namijenjenog promidžbi svojih usluga ili aktivnosti utrošiti na oglašavanje u audiovizualnim ili radijskim programima regionalnih i lokalnih nakladnika televizije i/ili radija.", tvrde iz Janafa.

"JANAF d.d. je u prošlog 2012. godini utrošio 736.315,85 kn u promidžbene aktivnosti, a to čini 0,15% od ukupnih prihoda u iznosu od 487,6 milijuna u 2012. godini, te 0,7% od ukupne bruto dobiti u iznosu od 104,4 milijuna kuna u 2012.", otkrivaju koliko su potrošili i kolika im je dobit bila.

Podsjetimo, jučer su financijski inspektori praćeni pojačanjem iz MUP-a (što su iz Janafa demantirali, a potvrdili iz Ravnateljstva policije), došli "pretresti" financije Janafa. Iako je u tijeku akcija Ministarstva financija, koje provjerava financije tridesetak državnih tvrtki, znakovito je da je Milanović posljednjih tjedana čak dvaput spomenuo Janaf u svojim izjavama prijeteći kako neće dopustiti oglašavanje monopolista u medijima.

Iz  Janafa je danas stiglo priopćenje u kojemu navode kronologiju događajam "s obzirom na različite interpretacije u javnosti i ispolitiziranog uobičajenog financijskog nadzora, kao svakog drugog gospodarskog subjekta u RH":

  • Ministarstvo financija zatražilo je od JANAF-a d.d. podatke koji se vode pod poslovnom tajnom. JANAF d.d. zatražilo je od Ministarstva financija očitovanje na tu činjenicu s obzirom da je naše Društvo dioničko društvo, koje kotira na Zagrebačkoj burzi, podliježe odredbama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o tržištu kapitala i odredbama regulatora tržišta kapitale, te je tvrtka od posebnog državnog interesa što je navedeno u Odluci Vlade RH o objektima posebno značajnim za obranu zemlje iz 1993. i Odluci o izmjenama i dopunama Odluke Vlade RH o objektima posebno značajnim za obranu zemlje iz 1999. Sukladno navedenom, do današnjeg dana, nismo dobili očitovanje Ministarstva financija na naš dopis;
  • Ministarstvo financija upućuje dopis prema Upravi JANAF-a d.d. u kojem najavljuje financijski nadzor za 19.03.2013. godine. S obzirom da je Uprava JANAF-a d.d. imala tog dana dogovorene poslovne obveze, s inspektoricama se dogovara promjena termina sastanka za petak, 22.03.2013. u 9.30 sati te je ta promjena termina prihvaćena i potvrđena od nadležnih inspektorica;
  • Dan prije zakazanog termina, 21.03.2013. godine u poslijepodnevnim satima, inspektorice dolaze u nadzor uz potpunu suradnju Uprave JANAF-a d.d. i svih stručnih službi Društva.
  • Iz navedenog je vidljiva suradnja Uprava JANAF-a d.d. sa službenicima Ministarstva financija.

Pročitajte više