Janša: Potvrđena je "zlouporaba sudstva" s ciljem moje eliminacije iz političkog života

Foto: Hina

SLOVENSKI oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša zatražio je u utorak u pismu što ga je uputio premijeru Miri Ceraru i predsjedniku države Borutu Pahoru hitan sastanak na kojemu bi govorili o stanju u državi i uklanjanju, kako se izrazio, "političkih nepravdi" Janši osobno i njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS).

Ustavni sud je prošlog tjedna Janši vratio zastupnički mandat koji mu je bio oduzet odlukom većine u parlamentu zbog tumačenja da ga ne može obavljati jer je zbog korupcijske afere Patria bio osuđen na dvije godine zatvora.

Budući da je ustavni sud prije toga ukinuo i pravomoćnu osudu Janše zbog korupcije, te odredio novo suđenje, oporbeni je prvak u pismu na najviše adrese u državi naveo da je tako sada potvrđeno da su politička većina i pravosudni sistem "zlorabili sudstvo" kako bi ga eliminirmali iz političkog života, te tako ponovo doveo u pitanje legitimnost lanjskog izbornog rezultata jer je tijekom kampanje bio u zatvoru.

"Pokušaj destabilizacije države"

Slovenski predsjednik Borut Pahor koji je inače prilično sklon Janši, te ga je primio nakon što je krajem prošle godine bio pušten iz zatvora, u utorak nije želio komentirati Janšin poziv, a to nije učinio niti premijer Miro Cerar, ali je Janši posredno poslao poruku preko predsjednika parlamenta Milana Brgleza, člana svoje stranke s kojim je prije toga razgovarao o smislu Janšina pisma državnom vrhu.


Brglez je popodne novinarima u parlamentu kazao da ne vjeruje da će do sastanka koji traži oporbeni prvak uopće doći i ocijenio da se radi o "još jednom pokušaju destabilizacije države" od strane bivšeg premijera.

Brglez je novinarima u parlamentu kazao da se ne može prihvatiti diskurs kojega stalno koristi Janša, a koji pokušava radikalizirati i podijeliti Slovence, pri čemu svoje pristaše naziva demokratima, a političke suparnike udbomafijom i pristašama "demokrature".

Slovenski politički analitičari nisu mogli ocijeniti koji je cilj Janšina pisma državnom vrhu. Neki misle da bi on nakon pobjede na ustavnom sudu mogao protiv premijera ili predsjednika države pokušati u parlamentu pokrenuti ustavnu tužbu, za što nema potrebnu većinu zastupnika, ili pak otvoreno osporiti rezultat lanjskih izbora i bojkotirati rad parlamenta.

Sumnjive pošiljke s bijelim prahom

Paralelno s pismima Janše državnom vrhu, u utorak je zabilježen novi val poštanskih pošiljaka sa sbijelim prahom. Jedna je zaprimljena na slovenskom ustavnom sudu, o čemu je obaviještena policija koja istražuje slučaj, dok je uzorak nepoznate supstancije predan na analizu u ovlašteni laboratorij.


Sumnjive pošiljke u utorak su još dobili vodeća nevladina slovenska udruga za zaštitu potrošača, te matematički fakultet u Kopru, gdje su pojasnili da je pošiljka bila adresirana na njihova honorarnog predavača.

Slanje sumnjivih pošiljaka s bijelim prahom zadnjih se godina u Sloveniji pojavljivalo periodički kao prijetnja ili neslana šala s pojedinim ustanovama i udrugama, ali se uvijek do sada pokazalo da bijeli prah nije bio opasan niti sadržavao spore bedrenice ili antraksa, što je bila prva uobičajena asocijacija.

Zadnji je takav slučaj zabilježen krajem travnja kad su u istom danu sumnjive pošiljke za koje se kasnije analizom pokazalo da nisu opasnost za ljude i okoliš dobili urudžbeni ured u zgradi parlamenta, kabinet predsjednika vlade i predsjednik države.

Pročitajte više