Japan odbio pregovarati s teroristima: Rok za isplatu otkupnine istječe za manje od 40 sati

Screenshot: YouTube

NAKON što je Islamska država u utorak u novoj video-snimci zaprijetila da će ubiti dvojicu japanskih talaca te zatražila otkupninu od 200 milijuna dolara, japanska vlada odlučila je kako neće pokleknuti pred terorizmom.

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je kako ga terorizam neće pokolebati, a dodao je i kako neće zaustaviti 200 milijuna dolara financijske pomoći izbjeglicama i raseljenima u Iraku i Siriji, prenosi AFP.

"Prijetnje koje polaze od otmica su neoprostiv čin terorizma, i to me jako ljuti", rekao je Abe novinarima jučer u Jeruzalemu.

"Zahtijevam da se taoci odmah puste neozlijeđeni. Međunarodna zajednica neće popustiti ni pred kakvim oblikom terorizma, moramo se pobrinuti da stojimo zajedno po tom pitanju", dodao je.

Japanska vlada dobila je 72 sata za ispunjavanje zahtjeva terorista, a rok istječe za tek nešto više od 30 sati.

Poznati po brutalnosti

Podsjetimo, u video-snimci emitiranoj na džihadističkim stranicama, čija autentičnost nije neposredno potvrđena, skupina koja kontrolira velike dijelove teritorija u Iraku i Siriji prijeti da će "ubiti u sljedeća 72 sata oba taoca i traži od japanske vlade da isplati 200 milijuna dolara za spas njihovih života".

"Stajalište naše zemlje da ne poklekne u borbi protiv terorizma ostaje nepromijenjeno", izjavio je jučer glasnogovornik vlade Yoshihide Suga na susretu s novinarima nakon objave on line video-snimke čija se autentičnost trenutačno ispituje.

Ta skupina poznata po brutalnosti prvi put objavljuje da drži japanske taoce. Identificirala ih je kao Harunu Yukawu i Kenjija Gota Jogu.

Pročitajte više