Japan želi pojačati veze s EU

Foto: Guliver image/Getty images

JAPANSKI premijer Shinzo Abe je u srijedu završio dugu turneju po Europi pozivom na jačanje strateških veza s EU i na ubrzanje pregovora o ambicioznom sporazumu o slobodnoj trgovini s EU.

"EU je jaki partner" Japana, rekao je Abe nakon 22. summita EU-Japan u Bruxellesu. "Zajednički nam je pristup o velikim međunarodnim pitanjima", dodao je na kraju duge turneje u Europi tijekom koje je posjetio šest zemalja, među kojima Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je pohvalio zajednička stajališta s Tokijom o ukrajinskoj krizi. On je rekao da će Japan i EU pojačati suradnju u pogledu sigurnosti, posebice u borbi protiv pomorskog piratstva i terorizma, kao i cyber sigurnosti.

Abe je također u utorak posjetio sjedište NATO-a radi jačanja suradnje sa Savezom, što je Tokio učinio i u Afganistanu.

Tijekom turneje konzervativni premijer je pokušao proširiti zapadnu podršku svojoj zemlji, osim SAD-a, koji mu je tradicionalni saveznik.

Na gospodarskom planu Abe je pozvao na što ranije zaključivanje, po mogućnosti do kraja 2015., sporazuma o slobodnoj razmjeni koji se s EU dogovara godinu dana.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barrosso je rekao da bi trebalo ubrzati pregovore.

Takav sporazum bi omogućio EU i Japanu da predstavljaju 30 posto svjetskog gospodarstva i 40 posto njihove trgovine, drže njegovi promotori.

EU do kraja svibnja mora odlučiti nastavlja li ili obustavlja razgovore o tom sporazumu, na temelju jednog izvješća Komisije koji treba odrediti je li Japan ostvario dovoljan napredak, posebice u pogledu netarifinih barijera koje zatvaraju brojna japanska tržišta, posebice prehrambeno.

Tokio drži da Bruxelles treba odustati od svojih carina na japanske automobile, što je osjetljivo pitanje u Njemačkoj, velikom proizvođaču i izvorniku automobila.

Ako bude završen u 2015. sporazum EU-Japan bi mogao biti potpisan prije Transatlantskog partnerstva, sporazuma o slobodnoj trgovini koji trenutačno dogovaraju Tokio i Washington.

U Bruxellesu je Van Rompuy dočekao Abea recitirajući haiku, koji je napisao za tu prigodu. Bivši belgijski premijer je od 1980. objavio nekoliko zbiraka haiku poezije.

Pročitajte više