Javio se svjedok napada na lezbijke u Zagrebu: Napadač je imao bijelu majicu, mršave je građe s kraćom crnom kosom



NA FACEBOOK stranici Zagreb Pridea pojavila se informacija o napadaču na dvije djevojke na autobusnoj stanici kod Glavnog kolodvora u Zagrebu prije nekoliko dana. Kako su objavili, napadač je imao bijelu majicu na kojoj je pisalo "We Run Zagreb", kratke sintetičke hlače, obične tenisice, visok je oko 180 centimetara, mršave građe, ima kraću gustu crnu kosu. Svjedok navodi da je možda imao bradu. Iz Zagreb Pridea poručuju da i dalje traže svjedoke napada te ih mole da se jave.

Na Radiju 101 danas su povodom najnovijeg homofobnog napada gostovali Marko Jurčić iz Zagreb Pridea, profesorica psihologije Iskra Pejić te odvjetnica Natalija Labavić koja zastupa hrvatsku državljanku koja je srećom prošla s lakšim ozljedama u napadu. Labavić će uskoro, očekuje, dobiti punomoć i za zastupanje britanske državljanke koja je u napadu zadobila teže ozljede.

"U slučaju hrvatske državljanke koja nije zadobila veće ozljede, već ozljede lakše naravi, podnijet ćemo kaznenu prijavu zbog počinjenja kaznenog djela nasilničkog ponašanja, dok ćemo u ime britanske državljanke, nakon što zaprimimo njezinu punomoć, podnijeti kaznenu prijavu zbog počinjenja kaznenog djela teške tjelesne ozljede i nasilničkog ponašanja u svezi sa zločinima iz mržnje. Nakon što počinitelj bude pronađen, podnijet ćemo u ime oštećene osobe građansku tužbu zbog uznemiravanja i za naknadu štete", kazala je Labavić gostujući na Radiju 101.

Zločin iz mržnje

"Bez obzira jesu li ozljede teške, bitno je da su one bile uznemiravane po osnovi spolne orijentacije, da se radi o zločinu iz mržnje, o nasilju na javnome mjestu, smatramo da treba učiniti sve da se počinitelj privede licu pravde, jer vjerojatno je da je takva osoba spremna počiniti zločin iz mržnje opet. Čini mi se da je sa strane javnosti bitno ukazivati da je zločin iz mržnje ozbiljna stvar, da unosi nemir i nepovjerenje te nesigurnost svakome tko je u ovoj državi različit, po bilo kojoj osnovi, zločin iz mržnje pogađa širok sloj ljudi.˝, smatra Marko Jurčić koji dodaje kako su svjesni već duže vrijeme da Zagreb nije nikad bio siguran grad za LGBT osobe, ali je postao sigurniji nego prije.

"Mislim da je ovo prvi evidentirani zločin iz mržnje ove godine u Zagrebu. Jako je bitno da se s jedne strane suzbije zločin iz mržnje, da se pokaže volja javnosti, policije i pravosuđa, da pokažemo da nećemo dopustiti se ovakve stvari događaju. S druge strane, pitanje je borbe, ne samo uoči i nakon Pridea, to je samo jedan dan kada skrećemo pozornost da nismo ravnopravni akteri ovoga društva, da imamo pravo hodati kao i svi drugi ovim ulicama te da to nije samo pitanje Pridea, već i ostalih dana u godini....˝, zaključuje Jurčić.

Prije je za silovanje bila kriva žena, a ne počinitelj. Više nije tako

"Moramo se sjetiti da su se takve stvari dešavale i žrtvama silovanja, da su reakcije policije bile neprimjerene te su se nakon dugotrajne edukacije, stvari su se popravile. Više za silovanje nije kriva žena, nego počinitelj. Vjerujem da će se stvari popraviti. Imam i veliko susosjećanje kroz one koji to sada prolaze jer trenutno policija nije spremna nositi se time, što ne znači da to treba prihvatiti. Treba se boriti, educirati, senzibilizirati javnost i sve članove sustava.", smatra psihologinja Pejić.

Podsjetimo, u petak, 22. lipnja nešto prije 6 sati ujutro dvije djevojke homoseksualne orijentacije nepoznati muškarac prvo je napao verbalno, a potom i fizički - udarcima šakama u glavu. Bio je odjeven u traperice i majicu na kojoj je, prema sjećanju žrtvi, pisalo "Run" i "Zagreb".

Kako su nam potvrdili iz PU zagrebačke, napadnute su 30-godišnja državljanka RH te 28-godišnja državljanka Velike Britanije. Istraga i potraga za počiniteljem je u tijeku, a za sada djevojke nisu podignule kaznenu prijavu. Iz policije su izvijestili da su obje djevojke po dolasku policajaca odbile liječničku pomoć.

Pročitajte više