Je li Hrvatska iskoristila prve dvije godine članstva u EU?

Foto: FAH

PRVOG srpnja proslavit ćemo drugu godišnjicu od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Jesmo li te dvije godine dobro iskoristili? I dok su politička mišljenja oko toga podijeljena u jednom se naši sugovornici ipak slažu - Hrvatska mora iskoristiti sve mehanizme ne bi li u narednom razdoblju krenula još bolje i odlučnije.

Picula: Vjerujem da tvrtke posluju bolje

Dvije godine su prošle u prilagođavanju, sigurno da smo veliki dio posla obavili tijekom samih priprema za ulazak u Europsku uniju, ali smo imali i jednu novu generaciju kriterija koji smo morali zadovoljiti, ocjenjuje protekle dvije godine našeg članstva zastupnik socijalista u Europskom parlamentu Tonino Picula. Smatra da su one grupacije koje su se bolje pripremale za ulazak imale i više koristi od Europske unije.

"Prije svega, ušli su na jedno veliko i uređeno tržište, i ono što je u Hrvatskoj preživjelo, stare ili nove tvrtke, ja vjerujem da posluju u svakom slučaju bolje i da se osjeća jedna vrsta napretka. Ono što moramo još popravljati u zemlji, to je prije svega jedna vrsta apsorpcijskog kapaciteta, da sve ono što Unija svojim članicama nudi, da se iskoristi na pravi način", rekao je Picula.

Maletić: EU fondovi se jako loše koriste

A da se članstvo nije iskoristilo na pravi način smatra zastupnica pučana Ivana Maletić. Kohezijska politika, mogućnost korištenja različitih izvora financiranja, otvaranje jedinstvenog unutarnjeg tržišta od pola milijarde potrošača, transfer novih znanja, tehnologija i inovacija - na sva ta četiri polja nema značajnih pomaka, mišljenja je Maletić.

"Europski fondovi se jako loše koriste. Već drugu godinu za redom smo nova država članica na dnu ljestvice korištenja EU fondova, i to one koju objavljuje Europska komisija. EK je jasno dala do znanja da zna da će RH 2016. ostati bez velikog dijela novca jer nisu ugovoreni projekti. Gubitak novaca prijeti i u 2017. Vrlo loše...", rekla je Maletić.

Škrlec: Eurozastupnicima treba pomoć iz domovine

Kad je riječ o zastupnicima koji zastupaju hrvatske interese u Europskom parlamentu, zastupnik zelenih Davor Škrlec smatra kako se svi, bez obzora na politički predznak, trude da Hrvatska postane prepoznatljiva članica Europske unije. No postoji tu i vječno - ali...

"Naravno da tu trebamo i pomoć iz domovine. Mi sami bez kvalitetnih informacija, bez kvalitetnih konzultacija s Markovim trgom, ne možemo to odraditi u onom očekivanju u kojem bi možda građani, a vjerojatno i mi očekivali", kaže Škrlec.

Jakovčić: Hrvatska treba biti predvodnica u odnosu na zapadni Balkan

Hrvatska se sigurno u posljednje dvije godine kao država članica nametnula u nekim temama, ali je u nekim propustila priliku, smatra zastupnik liberala Ivan Jakovčić.

"Naročito kao mogućnost transmisije političke situacije na zapadnom Balkanu prema EU i obrnuto. Dakle, mislim da bi hrvatska politika trebala biti predvodnica EU u odnosu na zapadni Balkan, ali bi Hrvatska zahvaljujući svojoj poziciji mogla biti i dobar tumač političke situacije na zapadnom Balkanu. Mislim da tu ima jako puno prostora za naše političko djelovanje", rekao je Jakovčić.

 
 
 
 

Pročitajte više