Je li Kvarner u opasnosti? Radnici Ježićeve Dina petrokemije najavili napuštanje pogona!

MINISTARSTVO zaštite okoliša reagiralo je na najavu sindikata radnika Dina petrokemije iz Omišlja, u vlasništvu Roberta Ježića, da će u borbi za golu egzistencije razmišljati o kolektivnom podnošenju otkaza te ostavljanju postrojenja bez nadzora. 

U otvorenom pismu Vladi su radnici, koji već mjesecima ne dobivaju plaće, ostvarili pravo na naknadu na Zavodu za zapošljavanje i time si pomogli u preživljavanju. U dramatičnom pismu su upozorili da bi davanjem kolektivnog otkaza stotine tona različitih otrovnih i eksplozivnih supstanci ostalo bez nadzora.

U rješenje "sigurnosno nestabilne situacije" uključena Inspekcija zaštite okoliša

"Radnici bez plaća više ne žele čuvati ničiju imovinu jer to temeljem Zakona o radu i nisu više obvezni činiti", napisali su radnici u pismu koje je potpisao njihov predstavnik Predrag Mihaljević te dodali da će na rješenje o plaćama čekati do kraja ovog tjedna.

Zbog te činjenice je danas s priopćenjem reagiralo Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja koji tvrdi da je u rješavanje problema uključilo Inspekciju zaštite okoliša. "Vezano za aktualna događanja u pogonu DINA-Petrokemija u Omišlju, te najavu moguće sigurnosno nestabilne situacije u slučaju eventualnog ostavljanja postrojenja bez stalnog nadzora radnika, koji su najavili napuštanje pogona, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH obavještava javnost da je u rješavanje navedene situacije aktivno uključena Inspekcija zaštite okoliša koja će u okviru svoje nadležnosti postupiti i provesti inspekcijski nadzor te odrediti mjere za otklanjanje mogućih neželjenih posljedica", pišu iz Ministarstva.

"U svrhu učinkovitijeg postupanja Inspekcija je u rješavanje nastale situacije uključila i inspekcijska tijela drugih nadležnih službi", zaključuju iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Pročitajte više