Je li "scraping" kraj ribolovne flote i tradicije?

Foto: Arhiva

HRVATSKIM ribarima Europska komisija u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i ribarstva nudi mogućnost napuštanja posla uz znatnu novčanu naknadu za brod i ribarsku povlasticu ili tzv. “scraping”. To je dugogodišnja praksa u Europskoj uniji, gdje kroz smanjivanje nacionalnih ribarskih flota pokušavaju očuvati ugroženi riblji fond.

Za dio naših ribara to je početak kraja ribolovne flote i tradicije. Oni drugi pak, koji su zbog sve težeg poslovanja zainteresirani, pitaju se kako će se program provoditi. Iz Ministarstva ribarstva, Irena Jahutka:

"Scraping je uništavanje plovila, ali to je u mjeri trajne obustave ribolovne aktivnosti na dva načina, uništavanje plovila i prenamjena u djelatnost van ribolova. U stvari ovaj scraping je jedna od varijanti te mjere."

U Hrvatskoj bi se uništenje ili prenamjena dijela ribarske flote trebala početi provoditi čim uprava za ribarstvo izradi sve pravilnike. Zasad je poznato kako postoji nekoliko kategorija brodova, a isplata će ovisiti o starosti i veličini broda. Cijene isplate kreću se od dvije i pol do tri tisuća eura po GT-u:

"Radi se o ukupnom iznosu od 4 milijuna 760,000 eura. Od toga 75 % je kroz sredstva EU, a 25 % udio državnog proračuna RH, znači i u jednoj i drugoj varijanti brod se mora brisati iz registra ribolovne flote, briše mu se povlastica i nema više pravo upisa."

Drastičnog smanjenja ribarske flote neće biti jer sredstva su ograničena

Ukupno je u Hrvatskoj registrirano 3 tisuće i 700 ribarskih brodova, a drastičnog smanjenja ribarske flote neće biti jer sredstva su ograničena. No puno će značiti i kvota od 5 posto ili 40 brodova manje u izlovu, barem za ovaj prvi krug. Drugi krug i daleko veća sredstva Europska Unija priprema već za iduće razdoblje:


"Ide natječaj u kojem će biti selekcijski kriteriji. Nama se veće mogućnosti pružaju u sljedećem programskom razdoblju, gdje imamo 252 milijuna eura, tako da onda će tek biti ozbiljniji iznos."

“S obzirom da je pravilnik u izradi, teško je definirati tko je sve zainteresiran, no ono što mogu sigurno reći da će takvih biti puno”, kazao je Neven Vitlov iz Ceha ribara Zadarske županije:

Omjer je isti na čitavom Jadranu. Kriteriji koji će biti, e to je sada upitno koliko će ljudi ući u to, pa ja mislim da je neki veći omjer samog uništavanja plovila nego prenamjena."

Pravilnik bi trebao biti završen do kraja rujna, dok će natječaji biti raspisani u listopadu. Isplate sredstava za prve uništene brodove očekuju se već početkom 2015. godine.

Pročitajte više