Jedan od najvećih Appleovih dobavljača: U Foxconnu radila djeca od 14 godina

TVRTKA Foxconn, jedan od glavnih Appleovih dobavljača, priznala je da je u Kini zapošljavala maloljetne radnike, i to od čak 14 godina.

U priopćenju tvrtke obrazloženo je da su neki učenici koji su sudjelovali u ljetnoj praksi bili ispod minimalne dopuštene dobi za rad u Kini, odnosno, mlađi od 16 godina. Mladi radnici su obavljali praksu u tvornici u gradu Yantaiju na istoku zemlje.

Foxconn je najpoznatiji po proizvodnji iPhonea i iPada za Apple, ali izrađuje i proizvode za druge kompanije, kao što su Microsoft i Hewlett-Packard (HP).

Kompanija je naručila internu istragu nakon što su kineski mediji objavili da je američka udruga za praćenje radnih uvjeta u Kini otkrili da Foxconn zapošljava premlade radnike. Iz tvrtke su priopćili da pokušavaju otkriti kako su djeca završila na obavljanju prakse u tvornici.

"Najodgovornije su škole koje su ih poslale, ali Foxconn je trebao provjeriti dob radnika"

"Svjesni smo da smo potpuno odgovorni za ove propuste i ispričali smo se svakom učeniku. Svaki zaposlenik za kojega se tijekom istrage utvrdi da je odgovoran za ove propuste dobit će trenutni otkaz", piše u priopćenju.

"Premlade radnike su Foxconnu uglavnom poslale škole, ali Foxconn nije provjerio dokumente mladih radnika. Škole bi trebale preuzeti glavnu odgovornost, ali Foxconn je također odgovoran jer nije provjerio njihovu dob", piše u priopćenju udruge China Labour Watch.

Tajvanska tvrtka u zadnje vrijeme pokušava podići standarde i uvjete rada nakon niza napisa u medijima o vrlo lošim uvjetima rada i kršenja prava radnika.

Ekonomski stručnjak Duncan Innes-Ker komentirao je za BBC da Foxconn proizvodi za mnoge kompanije te da ovaj slučaj nema izravne veze s Appleovim proizvodima. "Međutim, vjerujem da Apple zasigurno pritišće Foxconn da podigne standarde jer, kada se god u javnosti pojavi priča o Foxconnu, neizbježno je s njome povezan i Apple", rekao je.

Pročitajte više