"Jedna revolucija, dvije države": Tisuće prosvjednika u sukobu s policijom na ulicama Bejruta

NEKOLIKO tisuća protivnika sirijskih vlasti okupilo se danas u središtu Bejruta kako bi sudjelovali u prosvjedima protiv Damaska i libanonske vlade te prisustvovali pokopu trojice visokih policijskih dužnosnika, među kojima i šefa obavještajne službe Visama al-Hasana, ubijenog u petak u napadu.

Za napad automobilom bombom koji se dogodio u petak u istočnom Bejrutu i u kojemu su smrtno stradale najmanje tri osobe, mnogi optužuju Siriju, jer je El-Hasan bio blizak Saadu Haririju, vođi libanonske oporbe, neprijateljski nastrojene prema sirijskim vlastima.

"Jedna revolucija u dvjema državama", pisalo je na jednom transparentu, čime se aludira na Siriju i Libanon, "Odlazi Nadžibe", poruka je upućena aktualnom libanonskom premijeru. Većinu prosvjednika predstavljaju suniti, kršćani i druzi, koji su zahtijevali ostavku premijera Nadžiba Mikatija čija je vlada pot utjecajem Hezbolaha.

Čelnik libanonske oporbe Saad al-Hariri pozvao je u nedjelju prosvjednike da se povuku nakon što su pokušali upasti u ured premijera Nadžiba Mikatija pozivajući ga da napusti dužnost. "Mi želimo mir, vlada treba pasti ali mi želimo da se to dogodi na miran način. Pozivam sve one na ulicama da se povuku", uputio je Hariri poruku svojim pristašama.

Pročitajte više