Još jedan okršaj za kraj: Ivo seli u Visoku, Kolinda zgrožena, a Kovač poručuje: SDP krenuo u bitku

Foto: FAH/Index

IVO JOSIPOVIĆ najavio je, sukladno odluci Vlade o preseljenju Ureda predsjednika u rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici, početak selidbe Ureda, i to već od ovog tjedna.

Vlada je, naime, na sjednici u četvrtak Uredu predsjednika na upravljanje dala rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici, u koju je preseljenje svoga ureda najavila izabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Istodobno, Vlada je na upravljanje Državnome uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) dala cijeli kompleks na Pantovčaku.

Proces preseljenja u Visoku ulicu može početi ovoga tjedna na način da se od DUUDI-ja, koji je do sada upravljao rezidencijom u Visokoj ulici, preuzmu ključevi i elaborat o rezidenciji. Rezidencija u Visokoj ulici, naime, objekt je spomeničke baštine.

Iz Ureda dodaju da će Josipović Vladinu odluku primjenjivati poštujući proceduru i dinamiku procesa preseljenja, primjerice sigurnosne aspekte, o čemu će obavještavati izabranu predsjednicu Grabar-Kitarović.

Ako preseljenje ne bude završeno do kraja mandata Ive Josipovića, onda je na izabranoj predsjednici da, kada preuzme dužnost, završi to preseljenje ako to želi, poručuje Ured predsjednika.

Ovakva odluka izazvala je žestoke kritike iz HDZ-ovih redova te iz užeg tima Kolinde Grabar-Kitarović.

> Josipović seli u Visoku, Grabar Kitarović: Odgovarat će za ugrožavanje nacionalne sigurnosti!

U emisiji "U mreži prvog" na Hrvatskom radiju jutros su gostovali Miro Kovač, šef predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović te politolozi Vlatko Cvrtila i Branko Caratan, koji su se osvrnuli na donošenje odluke o preseljenju Ureda predsjednika u Visoku ulicu.

Kovač: Žalostan potez SDP-a, spremaju se na izbore

Kovač je izjavio kako je začuđen tim potezom zato što je Josipović "rekao kako neće potpisivati odluke nakon izbora Grabar-Kitarović", a sada radi suprotno te "najavljuje da će se preseliti".

"Time bi napravio presedan, ujedno onemogućujući da predsjednica može funkcionirati na mjestu na koje će doći. To je žalosno, a za javnost je i mučno, nezrelo i nesretno", kazao je.


Kovač je dodao i kako Vlada provodi ofenzivu, mobilizirajući SDP-ove birače da krenu u bitku protiv HDZ-a i nove predsjednice.

Ocijenio je to lošim za demokraciju, ali i neučinkovitim u okupljanju potpore za parlamentarne izbore.

Cvrtila: Potez je slika budućeg odnosa Kolinde i Milanovića

Vlatko Cvrtila složio se s Kovačem kako se radi o lošem potezu.

"Trebalo je pričekati da predsjednica preuzme funkciju, a onda sjesti, popričati i dogovoriti sve", rekao je Cvrtila, dodajući kako treba provjeriti zadovoljavaju li novi prostori Ureda sigurnosne uvjete.

Cvrtila je upozorio i da se prema ovoj pojedinačnoj situaciji može prosuditi i prognozirati način na koji će se Vlada Zorana Milanovića postaviti spram predsjednice.

Branko Caratan istaknuo je kako se radi o političkoj igri unutar koje se Grabar-Kitarović testira na području predizbornih obećanja. Dodao je i kako ovako velik aparat predsjednika i sve što on podrazumijeva može biti preseljen u Visoku tek uz značajne redukcije.

Ured Grabar-Kitarović: Vrijeme će pokazati prave razloge u pozadini odluke

Podsjetimo, Ured izabrane Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović poručio je jučer kako će predsjednik Ivo Josipović biti odgovoran za ugrožavanje nacionalne sigurnosti i onemogućavanje demokratske primopredaje vlasti ako donese odluku o preseljenju Ureda predsjednika s Pantovčaka u rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici.


Ako Josipović potpiše takvu odluku, kažu, tim će činom pokazati da želi onemogućiti normalnu, demokratsku primopredaju vlasti, a vrijeme će pokazati koja je stvarna pozadina tog postupka.

U Uredu Grabar-Kitarović pritom podsjećaju da je Josipović kazao kako u vremenu do primopredaje predsjedničke dužnosti neće potpisivati važne odluke, a preseljenje, napominju, to svakako jest.

Od predsjednika Josipovića očekuje se da se drži svog obećanja, a ako potpiše odluku o preseljenju bit će odgovoran za ugrožavanje nacionalne sigurnosti i sigurnosti izabrane predsjednice, naglasili su sinoć iz Ureda izabrane predsjednice.

Reiner: Skreće se pozornost s bitnih tema, HDZ-u je dosta igara

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) komentirao je u zbivanja oko preseljenja Ureda predsjednika Republike s Pantovčaka u Visoku ulicu ustvrdivši kako se radi o svjesnom odvraćanju pozornosti hrvatske javnosti sa stvarnih i bitnih problema koji muče hrvatske građane.

Nema nikakvih investicija, građani su sve siromašniji, svaki peti je na rubu siromaštva, ljudi zbog ovrha ostaju bez svojih domova, kopaju po kantama za smeće, sve je više nezaposlenih, sve manje zaposlenih, a deseci tisuća mladih odlaze iz Hrvatske, pa se bilo koja tema čini prikladnim da se skrene pozornost s tih ključnih problema Hrvatske, izjavio je Reiner novinarima u HDZ-ovoj središnjici.

HDZ više ne želi sudjelovati u igrama i bilo kakvim izjavama ili odgovaranjima na poteze koje poduzimaju Vlada i dosadašnji predsjednik, jer se stvara atmosfera dezinformacija koja ne može koristiti nikome u državi, poručio je.

Sva ta kakofonija služi da se skrene pozornost s bitnih problema hrvatskih građana i države, pa se nameće pitanje ne radi li se to da bi se novoizabranoj predsjednici onemogućilo da sa svojim timom počne normalno raditi nakon što 15. veljače prisegne i preuzme dužnost predsjednice Republike, ocijenio je Reiner.

Pročitajte više