Još jedan strašan kulturocid: IS dignuo u zrak 2000 godina star hram u Palmiri

Screenshot: Youtube

MILITANTI IS-a dignuli su u zrak drevni hram Baal Shamin u gradu Palmiri, i to koristeći "veću količinu eksploziva", potvrdili su sirijski dužnosnici i aktivisti.

"Unutarnji dio hrama je uništen, a stupovi su se urušili, rekao je Maamoun Abdulkari, sirijski dužnosnik zadužen za antikvitete AFP-u, navodeći da se incident dogodio u nedjelju, prenosi BBC. 

Prema izjavama izbjeglica, kulturocid se međutim dogodio još prije mjesec dana.

Hram ostao netaknut 2000 godina, do dolaska IS-a

Riječ je o hramu starom gotovo 2000 godina, koji je bio od izuzetnog značaja zbog svoje izvanredne očuvanosti.

Već mjesecima stižu vijesti o divljanju IS-ovih militanata po vrijednim arheološkim nalazima u Palmiri. Prošli mjesec objavljene su fotografije militanata kako uništavaju artefakte, a prošloga je tjedna svijet potresla i vijest o smaknuću 81-godišnjeg arheologa koji se posljednja četiri desetljeća brinuo o nalazištima u Palmiri.

Osim u Palmiri, IS je odgovoran i za spaljivanje tisuća povijesnih knjiga iz knjižnice u Mosulu, u istom su gradu u veljači uništili i niz vrijednih artefakata, a u ožujku s eksplozivom i buldožerima uništili i nalazišta na Nimrudu, jednom od najvećih iračkih arheoloških nalazišta. Nedugo potom uništili su i nalazišta u Hatri.

Pročitajte više