Još jedna optužnica za HSS-ovog načelnika općine Galovac, napravio štetu veću od 600 tisuća kuna

USKOK je podignuo još jednu optužnicu protiv Slavka Šare, bivšeg HSS-ovog načelnika općine Galovac kod Zadra. Uz njega, optuženo je još osam osoba, odgovorne osobe Općine te Šarini poslovni partneri. Terete se za više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Općini ovrhom naplatili kredit za privatni obrt

Šare je optužen za štetu u općinskoj blagajni od 350 tisuća kuna. Zadužio je Općinu tako što je kao jamac potpisao ugovor o kreditu obrtu E. I. koji se našao i u prvoj optužnici dignutoj protiv Šare koncem 2010. godine. Kredit je na koncu morala platiti Općina, i to prisilno - ovrhom. Šare je ugovor potpisao premda je znao da postupa protivno Zakonu o proračunu i Pravilniku o postupku za zaduživanje jedinica lokalne uprave, navodi se u Uskokovoj optužnici.

Kao i u prvoj optužnici, Šare i ostali terete se da su tijekom 2009. i 2010. godine temeljem fiktivnih putnih naloga i prisvajanjem novca iz blagajne, oštetili Općinu Galovac za najmanje 292 tisuća kuna. U prvoj optužnici šteta na lažnim nalozima procijenjena je na 71 tisuću kuna.

Na slobodi sa 120 tisuća kuna jamčevine

Šare je, inače, već ranije punio novinske stupce zbog fizičkog obračuna s mještaninom, umirovljenim braniteljem, što je završilo prekršajnim postupkom. Prozvao je tada HDZ da ga želi srušiti.

Uhićen je 2010. godine, a iz zatvora je izašao nakon što je položio jamčevinu od 120 tisuća kuna.

Nasljednik na čelu općine Galovac, HDZ-ovac Marin Gulan uhvatio se za glavu kada je vidio što je dobio na upravljanje. Brojne ovrhe teške stotine tisuća kuna, koje siromašna ravnokotarska općina s proračunom tek nešto većim od milijun kuna nema odakle servisirati. Zapelo je i s primopredajom dokumentacije, koju je novi načelnik bio prisiljen tražiti u Državnom odvjetništvu. Sumnja se da su razmjeri štete za vrijeme Šarinog mandata puno veći od dosad utuženih.

Pročitajte više