Još uvijek nema dogovora liječnika i Ostojića, pregovori se nastavljaju sutra

Foto: FAH

PREGOVORI o novom kolektivnom ugovoru u zdravstvu ni danas nisu urodili plodom, te se nastavljaju sutra, 28. dana štrajka.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić nada se sutrašnjem dogovoru jer su, kaže, i liječnici i pacijenti iscrpljeni dugotrajnim štrajkom.

"Mi svi želimo to okončati i svi se želimo vratiti svom poslu, svojim svakodnevnim aktivnostima, ali to ne znači da ćemo mi popustiti. Mi ćemo ustrajati u našim zahtjevima jer ako se to ne riješi, onda će to opet u izvjesnom trenutku generirati probleme, a to nikome nije u interesu", rekao je Babić.

Nema plaća za rujan

Upozorio je Babić i kako zdravstveni djelatnici još uvijek nisu dobili plaće za rujan, koje po zakonskom roku moraju dobiti najkasnije sutra.

"Da su ravnatelji napravili što su trebali učiniti, imenovali izvršitelje, onda oni koji su u štrajku, nisu trebali ništa raditi i tada je bilo zakonske osnove ne platiti štrajk. Ovako nema zakonske osnove ne platiti štrajk", istaknuo je Babić.

Resorni ministar Rajko Ostojić rekao je da će plaće liječnicima biti isplaćene tijekom dana i sutra, a evo kako je objasnio kašnjenje.

"Razlog je bio vrlo jednostavan, čak i prozaičan. Mi ulazimo u centralni obračun plaća, ulazimo u COP, pa smo u mjesecu rujnu radili usporedbu COP-a iz dosadašnjeg standardnog načina plaćanja i nismo uspjeli do kraja ući u COP. Zato smo kasnili ova dva dana. Petak je 11., danas je 14., dakle, danas i sutra će biti isplaćene. Kako? Sukladno Zakonu u radu i evidenciji o radnom vremenu za mjesec rujan", poručio je Ostojić.

Bilo kako bilo, Babić se nada da će se resorni ministar Rajko Ostojić sutra očitovati oko najbitnijih pitanja poput prekovremenog rada, da će se time staviti točka na i pregovora o novom kolektivnom ugovoru. U suprotnom, kaže, ako sve još više oduži spremni su na daljnje sindikalne akcije, no nije htio precizirati koje.

Pročitajte više