Josipović: Kandidat ste Karamarka i Brkića; Grabar Kitarović: Nisam ničija marioneta

Foto: Index

PREDSJEDNIČKI kandidati Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović sučelili su se u programu Hrvatskog radija te su potvrdili dolazak na večerašnju debatu na HRT-u.

Sučeljavanje je počelo pitanjem o ugroženosti Hrvatske od terorističkih napada poput onih u Francuskoj. Grabar Kitarović smatra kako je Hrvatska još uvijek u zaštićenom području, no "ne treba se uspavati". Napomenula je da trebamo surađivati "s prijateljima u NATO-u i EU". Josipović je kazao kako službe rade puno i kvalitetno te da su spremne. Istaknu je suradnju s Islamskom zajednicom.

"Eventualne ugroze mogu doći izvana, ne iz naše Islamske zajednice", kazao je Josipović.

Voditelja Mislava Togonala zanimalo je koja je zemlja kandidatima važniji strateški partner, Velika Britanija ili Njemačka? Kandidati su se složili da je to Njemačka zbog naše dijaspore i ekonomskih veza.

Zajednički stav kandidati nisu imali kada je u pitanju "Lex Perković". Grabar Kitarović smatra je zakon nanio državi veliku štetu te da se u stranim medijima kontinuirano pisalo o Hrvatskoj kao problemu. Josipović je kazao je bio u kontaktu s visokim dužnosnicima, uključujući Angelu Merkel, te da nitko nije govorio o šteti.

Ubrzo su krenula međusobna optuživanja. Josipović je prvo napao Grabar Kitarović rekavši joj da je "kandidat Karamarka i Brkića", na što je ona odgovorila da nije "ničija marioneta".

HDZ-ova kandidatkinja uzvratila mu je napadom da je sukrivac za gospodarsku situaciju u zemlji, a aktualni predsjednik odgovorio je da je ona sjedila "u najgoroj vladi".

Josipović je program konkurentice nazvao "popisom dobrih želja" te je kazao kako je Grabar Kitarović "prošlost koja želi postati budućnost".

"Ja sam sadašnjost koja je ostvarila međunarodnu karijeru", poručila mu je Grabar Kitarović i spotaknula mu da se konstantno vraća u prošlost.

Vojni rok

Josipović smatra da se ne bi ponovno trebalo uvesti vojni rok već da bi se vojska trebala profesionalizirati. Grabar Kitarović želi uvesti "kratki vojni rok" u kojem bi mladi primali i naknadu sličnu onoj za stručno osposobljavanje.

Kandidati su se složili da vjeronauk treba ostati izborni predmet u školama. Složili su se i da zakon treba poštivati kada su komentirali uhićenje bivšeg predsjedničko kandidata Ivana Vilibora Sinčića prilikom snimanja deložacije. Slažu se i da branitelji imaju pravo na prosvjed, no Josipović smatra da bi trebali jasno istaknuti svoje zahtjeve: "Vidi se da imaju i neke političke zahtjeve".

Kada su u pitanju dvojezične ploče, Grabar Kitarović kazala je kako nije protiv tih ploča, no naglasila je da je "Vukovar specifična sredina".

"Treba poštivati osjećaje Vukovaraca. Nasilno nametanje ploča bilo je nepotrebno", kazala je Grabar Kitarović.

Josipović ju je napao da je njena stranka "dala ogroman doprinos narušavanju odnosa".

Na pitanje o provedbi lustracije HDZ-ova kandidatkinja je kazala kako treba kazniti one koji su osumnjičeni za zločine.

"Treba kazniti one koji su osumnjičeni za zločine, no nisam za lov na vještice. Sramota je da nam Njemačka procesuira one koji su se ogriješili o zakon", kazala je Grabar Kitarović.

"Ne držim da je svaki član Komunističke partije bio zločinac iako je to bila totalitarna stranka", objasnila je Grabar Kitarović i dodala da "nema kolektivne krivnje".

Josipović je za to da u zatvoru završi "svatko tko je počinio zločin, bez obzira o kojoj se stranci ili ideologiji radi".

Tijek sučeljavanja:

8.55 Sučeljavanje je gotovo, kandidati su potvrdili dolazak na večerašnje sučeljavanje na HRT-u

8.51 Treba li provesti lustraciju?

"Treba kazniti one koji su osumnjičeni za zločine, no nisam za lov na vještice. Sramota je da nam Njemačka procesuira one koji su se ogriješili o zakon", kazala je Grabar Kitarović.


"Ne držim da je svaki član Komunističke partije bio zločinac iako je to bila totalitarna stranka", objasnila je Grabar Kitarović i dodala da "nema kolektivne krivnje.

Josipović smatra da svatko tko je počinio zločin mora završiti u zatvoru "bez obzira o kojoj je stranci ili ideologiji riječ".

8.48 Pitanje ćirilice u Vukovaru

Grabar Kitarović kazala je kako nije protiv ćiriličnih ploča, no "Vukovar je specifična sredina".

"Treba poštivati osjećaje Vukovaraca. Nasilno nametanje ploča bilo je nepotrebno", kazala je Grabar Kitarović.

Josipović je kazao kako je "vaša stranka dala ogroman doprinos narušavanju odnosa.

8.45 Treba li vratiti saborsko pokroviteljstvo nad obilježavanjem Bleiburga?

Josipović: Treba obilježiti Bleiburg, no ne na način koji veliča ustaštvo. Bio sam na Bleiburgu s antifašistima i položili smo vijence.

Grabar Kitarović: Treba vratiti to pokroviteljstvo, no treba obilježavati i Bleiburg i Jasenovac. Događaju se incidenti, no svakoj žrtvi treba se pokloniti

8.40 Vjeronauk u školama

Grabar Kitarović: Treba ostati izborni predmet u školama, no voljela bih da se na njemu govori i o drugim religijama


Josipović: Slažem se da treba ostati izborni predmet, no trebalo bi se pobrinuti i o djeci koja ne idu na vjeronauk.

8.37 Braniteljski prosvjedi:

Josipović: Ne bi ih zaustavljao, ljudi imaju pravo prosvjedovati, no treba se znati koji su razlozi prosvjeda. Vidi se da imaju i neke političke zahtjeve

Grabar Kitarović: Branitelji svakako imaju pravo prosvjedovati, traže dignitet Domovinskog rata i da im se zacementiraju prava u Ustavu.

8.34 Komentari na privođenje Ivana Vilibora Sinčića tijekom deložacije:

Grabar Kitarović: Treba poštivati zakon. Bojim se da policija prilikom deložacija primjenjuje veliku silu, uvela bi moratorij na deložacije. Podržavam promjenu ovršnog zakona.

Josipović: Zakon se mora poštivati. Bez kriterija uvesti moratorij na ovrhe je krivo i protuustavno.

8.30 Josipović nije za uvođenje vojnog roka već za profesionalizaciju. Grabar Kitarović smatra da bi se trebalo uvesti "kratki vojni rok" u kojem bi mladi primali i naknadu sličnu onoj za stručno osposobljavanje.

8.27 Josipović: Nisam zadovoljan gospodarskom situacijom i ništa se neće dogoditi bez strukturnih reformi

Grabar Kitarović: Pogledajmo život oko sebe, 318 tisuća nezaposlenih, 320 tisuća u blokadi.


Josipović je kazao kako je program Grabar Kitarović "popis dobrih želja" kazao je i kako je ona "prošlost koja želi postati budućnost".

Grabar Kitarović mu je odgovorila da je ona "sadašnjost koja je ostvarila međunarodnu karijeru". Spotaknula mu je da se konstantno vraća u prošlost.

8.20 Kandidati su se počeli svađati oko toga tko je kriv za gospodarsku situaciju:

Grabar Kitarović: Josipović je sukrivac za situaciju u kojoj se nalazi gospodarstvo zemlje

Josipović: Vlada u kojoj je Grabar Kitarović sjedila bila je najgora vlada, tu nema nikakve konkurencije

8.18 Ivo Josipović kazao je kako je Grabar Kitarović kandidat Karamarka i Brkića, a da se on sam izborio za svoju kandidaturu što je podržalo 17 stranaka.

Grabar Kitarović mu je odgovorila da nije ničija marioneta.

8.15 Josipović: Prvi sam iz visoke politike upozorio da je zakon "Lex Perković" štetan i da ga treba povući, no nije bilo neke direktne štete.

Grabar Kitarović: Nanio je veliku štetu, kontinuirano se pisalo o Hrvatskoj kao o problemu. Zbog nekoliko pojedinaca došli smo u sukob s Njemačkom koji je bio potpuno nepotreban.

Josipović je odgovorio: Bio sam u kontaktu s visokim dužnosnicima, uključujući Angelu Merkel i nitko nije govorio o šteti.

8.13 Ujedinjeno Kraljevstvo ili Njemačka, tko je važniji strateški partner?


Grabar Kitarović: Izdvojila bi Njemačku koja je stala uz Hrvatsku kada nam je trebalo, ali i kada je riječ o trgovini.

Ivo Josipović: Puno više smo povezani s Njemačkom gdje je naša dijaspora, a povezani smo i ekonomski.

8.10 Koliko je realna opasnost od napada u Hrvatskoj kao što je ovaj koji se dogodio u Francuskoj?

Grabar Kitarović: Hrvatska je u zaštićenom području, ne treba se uspavati, treba surađivati s prijateljima u NATO-u i EU. Mreža ISIL-a širi se svijetom.

Ivo Josipović: Radi se puno i kvalitetno. Naše službe su spremne. Eventualne ugroze mogle bi doći izvana, ne iz naše islamske zajednice.

8.06 Sučeljavanje je počelo

Pročitajte više