Josipović: Petrokemija srce gospodarstva Kutine, treba je sačuvati

Foto: FAH

OPSTANAK kutinske Petrokemije nužan je za razvoj grada, istaknuto je na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu 758. obljetnice Kutine na kojoj je bio i predsjednik Republike Ivo Josipović.

"Petrokemija je srce ovdašnjega gospodarstva i treba je sačuvati", rekao je Josipović, ističući da će se, koliko može, zauzimati za opstanak Petrokemije.

Josipović: Petrokemija gospodarsko srce Kutine

U izjavi novinarima nakon sjednice izrazio je nadu da će se za Petrokemiju pronaći najbolje rješenje jer je ona, kako je rekao, "gospodarsko srce ne samo Kutine, već i šire".

O važnosti Petrokemije za gospodarstvo Kutine na sjednici je govorio i gradonačelnik Andrija Rudić.

"Petrokemija je ključ sadašnjega i budućeg razvoja Kutine", rekao je te pozvao one koji donose poslovne odluke o Petrokemiji da i dalje, budući da grad nema vlasničkog udjela, ulažu u tu tvrtku kako bi se zadržala proizvodnja i radna mjesta te kako bi ta tvrtka i dalje bila oslonac kutinskoga gospodarstva.

Na prvome mjestu mali i srednji poduzetnici

Istaknuo je važnost malih i srednjih poduzetnika, dodajući da su u gradskom proračunu ove godine u odnosu na prošlu za njih udvostručena financijska sredstva, a rezultat je 26 radnih mjesta otvorenih ove godine te 130 radnih mjesta koja će se otvoriti.

Također je istaknuo važnost privlačenja novca iz EU fondova, u čemu Kutina ostvaruje dobre rezultate te je u devet mjeseci ove godine Razvojna agencija koju je grad osnovao privukla 1,5 milijuna kuna.

Upozorio je kako su sve te investicije važne jer je gradska blagajna prazna.

Gradska blagajna zjapi prazna


Gradska blagajna je u katastrofalnom stanju, naše kreditne obveze premašile su 40 milijuna kuna, a deficit je veći od 7,8 milijuna kuna, upozorio je Rudić.

U sklopu sjednice Rudić je s ministricom kulture Andreom Zlatar-Violić i pomoćnicom ministra branitelja Vesnom Nađ potpisao sporazum o zajedničkom interesu izgradnje nove poslovno-stambene zgrade.

Rudić: Jedan kompleks za četiri problema

Taj će kompleks, istaknuo je Rudić, riješiti četiri problema - stambeno nezbrinute stradalnike Domovinskog rata i smještaj Gradske knjižnice, Regionalnog centra za cjeloživotno učenje te Glazbene škole.

Obljetnicu Kutine čestitali su sisačko-moslavački župan Ivan Žinić, predstavnik prijateljskog okruga Main-Kinzing iz Austrije Fritz Schuesler te bugarskoga Dimitrovgrada Yasho Minkov, a nazočne su pozdravili i predsjednik Gradskog vijeća Nikola Domitrović i predsjednica Dječjega gradskog vijeća Lorena Brozović.

Pročitajte više