Josipović: Sporazum Tuđman-Izetbegović ne može vječno stajati "ni na nebu, ni na zemlji"

"USVAJANJE sporazuma Tuđman - Izetbegović mora biti popraćeno vrlo jasnim obrazloženjima", rekao je to predsjednik Ivo Josipović komentirajući najavu vladajuće koalicije kako će ovaj sporazum koji uređuje odnose Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom oko granice na jugu zemlje provući kroz parlament kvalificiranom većinom. Josipović ističe kako je dobro da se pokrenuo proces ratifikacije, jer ovaj sporazum ne može vječno stajati "ni na nebu ni na zemlji".

"S druge strane, to je vrlo osjetljivo pitanje i politički i emotivno i po mom sudu taj postupak treba biti popraćen vrlo jasnim obrazloženjima zbog čega se predlaže pozitivan ishod, dakle pozitivna ratifikacija. Zbog čega je to dobro", rekao je Josipović koji dodaje i kako je nužno razmotriti i povijesne, ali i pravne aspekte ovog sporazuma.

"Ponajprije da li je ono područje koje sad smatramo spornim bilo ili nije bilo u sastavu bilo SR Hrvatske kada se Hrvatska osamostalila i to je ključno pitanje. Sva druga povijesna pitanja, recimo Dubrovačka republika ili nešto drugo, nisu relevantna", istaknuo je Josipović.

Zbog ovih neodgovorenih pitanja predsjednik Josipović očekuje kako će rasprava u saboru biti ne samo politički već i "navijački " nabijena

Na novinarski upit da komentira moguću HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Kitarović Grabar za predsjedničke izbore, ali i otkrije da li je i sam spreman na još jedan mandat, Josipović je tek kratko odgovorio.

"Ja ne bih o kandidatima, ja mogu reći samo sve najbolje o gospođi Kolindi Kitarović Grabar"

Predsjednik Josipović je danas u Splitu otvorio novu zgradu Medicinskog fakulteta u koju je uloženo 86 milijuna kuna iz državnog proračuna. "Završetak ove zgrade u trenucima kada tražimo izlaz iz krize znak optimizma", kazao je Josipović.

Pročitajte više