Josipović i Pusić na Općoj skupštini UN-a u New Yorku: Na repertoaru milenijski ciljevi razvoja, ebola, Ukrajina i IS

Foto: FAH
 
HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović putuje u nedjelju u New York gdje će idućeg tjedna sudjelovati na 69. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.
 
Josipović će u ponedjeljak održati predavanje na Sveučilištu Yaleu na temu "Politika i glazba", a istoga dana navečer sastat će se s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku u Misiji RH pri UN-u.
 
U utorak, dan uoči početka Opće skupštine UN-a, otvara se summit o klimi, kojemu će nazočiti više od 140 predsjednika država i vlada, a na kojemu će, među ostalima, govoriti i hrvatski predsjednik.
 
U srijedu se otvara Opća skupština na kojoj će predsjednik održati govor u četvrtak. Na zasjedanju će uz predsjednika sudjelovati i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.
 
Ebola, IS i Ukrajina
 
Iako su tema Opće skupštine milenijski ciljevi razvoja, očekuje se da će je zasjeniti aktualna pitanja poput borbe protiv Islamske države, krize u Ukrajini i širenja ebole.
 
Hrvatski predsjednik također će sudjelovati na sastancima inicijativa "Global Education First" i Partnerstvo za otvorenu vlast.
 
Od bilateralnih sastanaka, zasad je potvrđen susret sa slovačkim predsjednikom Andrejem Kiskom i glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

Pročitajte više