Josipović ih nazvao "bolesnicima" i "luđacima": Tomac i Jurčević tužili ga zbog klevete

Video: Dario Dalmacija/Index

PROFESORI Zdravko Tomac i Josip Jurčević objavili su danas da su podnijeli privatnu tužbu protiv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića tvrdeći da ih je u namjeri klevetanja nazvao luđacima i bolesnicima.

Tomac i Jurčević naveli su u tužbi da je Josipović počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda klevetom kad je komentirajući njihove izjave, u kojima su ga optužili da je veleizdajnik, rekao "luđaci" i "bolesnici".

Josipovićev komentar, navode tužitelji, postao je svima dostupan jer ga je prenio portal Index u tekstu "Kako Josipović skuplja glasove: Tomca i Jurčevića nazvao bolesnicima i luđacima pa sjeo uz lonac s grahom".

Josipović je to rekao na narodnoj veselici o kojoj nigdje nije bilo službene obavijesti, osim na plakatima koji su se nalazili na stupovima u naseljima Peščenica i Žitnjak. Na snimci događaja može se kroz žamor čuti da je Josipovića jedan gospodin pitao "Što velite za izjave Tomca i onog Jurčevića" nakon čega se mogu čuti Josipovićeve riječi "luđaci" i "bolesnici".

Inače, Tomac i Jurčević članovi su Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta koje je na sjednici o izdaji nacionalnih interesa održanoj u rujnu u Vukovaru donijelo "društveno etičke optužbe" protiv Josipovića, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Vesne Pusić i saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca.


Predsjednik "sudišta" Zvonimir Šeparović, koji je zajedno s tužiteljima bio na konferenciji za novinare, rekao je da je nakon te sjednice u Vukovaru došlo do nemilih pojava - "da je predsjednik Republike, čovjek s diplomama, učen, čak i glazbeno vudren" proglasio tu dvojicu ljudi bolesnicima i luđacima.

"Neka mu Bog oprosti, mi mu etički ne možemo oprostiti", rekao je Šeparović.

Tomac je ustvrdio da je teška uvreda došla od predsjednika države koji ima političku moć pa je smatrao moralnom obvezom da zajedno s Jurčevićem podigne tužbu kako bi pokazali tko je Ivo Josipović i što se krije iza "zlatne pozlate" koja je stvorena u javnosti o njemu kao uglađenom, finom gospodinu.

"On je pokazao ne samo ovom reakcijom, nego nizom drugih reakcija da nije dostojan da bude predsjednik države, da nije dostojan da bude ponovno kandidat za predsjednika države", rekao je Tomac.

Ustvrdio je da su se samo u staljinizmu politički protivnici progašavali luđacima. Zaključio je da "Josipović lažno optužuje svoj vlastiti narod da mu u srcima živi ustaška zmija i svakog onog tko ga kritizira proglašava neprijateljem, a u novije vrijeme luđakom i bolesnikom".

Jurčević je pak rekao da sve što su on i Tomac javno govorili o Josipoviću nije samo njihovo osobno stajalište nego je to jednoglasno stajalište predsjedništva Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta.

Njihov odvjetnik Zvonimir Hodak kazao je pak da je "pastoralni, fini, akademskih manira profesor i predsjednik ove države Josipović dokazao je da je u njemu do sada čučao Stipe Mesić". Smatra da će problem za tužbu biti ako Josipović bude ponovno izabran za predsjednika jer ga štiti kazneno-pravni imunitet pa će morati čekati da prođe još jedan predsjednički mandat kako bi nastavili postupak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.