Josipović nastavlja s kritikama: "Srpska manjina je okovana monopolom koji ima Milorad Pupovac"

PREDSJEDNIK Ivo Josipović nastavlja svoj rat sa saborskim zastupnikom SDSS-a Miloradom Pupovcem.

"Manjinska scena, kada je riječ o srpskoj nacionalnoj manjini, je na neki način okovana ili blokirana monopolom koji Pupovac i njegov SNV, odnosno SDSS", kazao je Josipović u Dnevniku HRT-a i dodao kako se to najbolje vidjelo u Kninu "kada se pojavila nova osoba, gospodin Džakula, koji je želio s nama obilježiti Oluju".

"Netransparentnost u financiranju treba korigirati"

"Potrebno je da svi imaju jednake mogućnosti i jednake uvjete i kada je riječ o financiranju i kada je riječ o izborima", objasnio je Josipović za što se zalaže u manjinskoj politici. "Mislim da kada je riječ o financiranju postoji određena netransparentnost koju treba korigirati. S druge strane, treba spriječiti u situacijama kada se javljaju nove inicijative i novi ljudi, da budu diskvalificirani na nekorektan način", rekao je Josipović.

Kaže da je u sporu sa Pupavcem zbog "onoga što se dogodilo u Kninu. "To je možda vrh jedne piramide. Već dugo vremena vidim da srpska manjinska politička scena nije prirodno formirana", rekao je Josipović i dodao da je Pupovac privilegiran izbornim zakonodavstvom, financiranjem i činjenicom da "dijeli" novac SNV-a. "Davanje jednakih šansi znači i preslagivanje u političkom sustavu", rekao je Josipović.

"Nisam reagirao na 'neku' priču iz Novosti"


Ponovio je tezu da ne vidi dvije Hrvatske - jednu u kojoj je on predsjednik i drugu "srpsku" u kojoj je Pupovac predsjednik. "Pupovac cijeli spor želi svesti na osobnu razinu pa kaže da sam ja reagirao na neku priču iz Novosti, novina koje imaju nakladu od 'par sto primjeraka'. To bi bio potpuni nesrazmjer i mislim da Pupovac podcjenjuje mene i hrvatsku javnost. Razlog je rasprava o monopolu na političkoj sceni", objasnio je još jednom Josipović.

Ponovio je i da ga je razljutilo to što se napad na njega vodi "poput maskenbala". "Ističu se jedni razlozi, a zapravo postoje drugi u koje se Pupovac ne upušta nego govori o tome kako ja navodno želim utjecati na neovisnost tih novina", rekao je Josipović i dodao da on za to "nema instrumenata" niti to želi.

"Potpuno bi bilo u nesrazmjeru sa značajem tih novina", zaključio je Josipović.

Pročitajte više