Josipović stigao u New York na zasjedanje Opće skupštine UN-a: U fokusu terorizam, klima i ebola

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Republike Ivo Josipović doputovao je sinoć u New York gdje će zajedno s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić sudjelovati na početku 69-e sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

Kako je rekao Josipović, ovo je zasjedanje iznimno važno te istaknuo: "Tri su važne teme - sigurnosna kriza povezana sa teroristima Islamske države, klimatske promjene čije je posljedice i Hrvatska osjetila kroz poplave te epidemija ebole koja je po prvi put u povijesti proglašena događajem koji ugrožava međunarodni mir i sigurnost". Josipović je pritom rekao i kako su u UN-u svjesni toga i poduzima se sve kako bi se spriječilo širenje te bolesti.

Josipović: RH sudjeluje u borbi protiv terorizma

Upitan o hrvatskom stajalištu prema borbi protiv terorizma, hrvatski je predsjednik rekao kako se radi o jednom od najvećih zala suvremenog svijeta. "Hrvatska ne samo da je uz borbu protiv terorizma, nego i kroz multilateralne akcije i multilateralne organizacije sudjeluje u toj borbi. Ono što ću istaknuti posebno jest da razumijemo opasnost od terorizma i da ćemo sa svoje strane učiniti sve moguće da ga maknemo sa pozornice", rekao je Josipović.

On će danas posjetiti sveučilište Yale gdje će održati govor na temu Glazba i politika, koje kako je rekao reflektira njegovo osobno iskustvo, ali i opći civilizacijski odnos između umjetnosti, specifično glazbe i politike. "Želja je naravno predstaviti Hrvatsku, naš način razmišljanja i približiti se akademskoj zajednici. Iz nekoliko predavanja i na ovu i na neke druge teme na prestižnim svjetskim sveučilištima proizašla je bogata suradnja sa našim sveučilištima, ja to razumijem u prvom redu kao most između akademskih zajednica i kao priliku da izvučemo korist i ojačamo suradnju", rekao je Josipović.

Klimatske promjene

Također, danas će razgovarati i sa bivšim američkim potpredsjednikom Alom Goreom, istaknutim aktivistom u borbi protiv globalnog zatopljenja i dobitnikom Nobelove nagrade i Oscara za svoj dokumentarni film "Inconvinient truth (Neugodna istina)". Hrvatskoj je taj susret važan iz niza razloga, rekao je Josipović te dodao kako očekuje razgovor o suradnji na zaštiti prirode i zaustavljanju klimatskih promjena.

Na kraju prvog dana boravka u SAD-u Josipovića očekuje sastanak sa predstavnicima hrvatskih iseljenika u New Yorku.

Josipović: Predložit ću vlastite izmjene izbornog zakona

Podsjetimo, predsjednik Josipović izjavio je jučer za HRT kako ima namjeru predložiti vlastite izmjene izbornog zakona, a koje će ugraditi u prijedlog nacrta ustavnih promjena.

Istaknuo je kako ne podupire raspisivanje novog referenduma o izmjenama izbornog zakona.

"Snižavanje praga je opasno za stabilnost države. U Sabor bi moglo ući dosta ne osobito relevantnih stranaka koje bi mogle ucjenjivati one koji su dobili veću potporu građana. Ja ću sa svojom inicijativom ići kroz parlament, ali ako otpor promjenama bude velik, spreman sam i na referendumu tražiti potporu", rekao je.

Josipović je naglasio i kako ga "čudi što Crkva daje prostor za političku inicijativu i prikupljanje potpisa".

Pročitajte više