Josipovićeva čestitka: Oni koji imaju vlast dužni su pravedno zadovoljiti interes svih društvenih slojeva

Foto: Dragan Matić/Cropix

UOČI Međunarodnog praznika rada, predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je prigodnu čestitku.

"Proslava Međunarodnog praznika rada, dana sjećanja na prve velike prosvjede u novijoj povijesti za ostvarivanje radničkih prava, ima u Hrvatskoj dugu tradiciju.

I ove godine Prvi svibnja obilježavamo u ozračju višegodišnje gospodarske krize i prosvjeda protiv osiromašenja i socijalnih nepravdi. Kriza pogađa gotovo sve građane, a najviše nezaposlene, umirovljenike, radnike koji rade, a ne primaju plaću i mlade ljude koji čekaju prvi posao. Mnoge obitelji teško žive.

Prvi svibnja stoga je dan kada prije svega treba upozoriti na nužnost da se poštuju prava radništva i na obvezu države da vodi računa o tome da svatko ima stvarnu mogućnost zaposlenja i da dobiva pravednu plaću. To je uvjet društvene stabilnosti i napretka. Samo zadovoljan i u svojim pravima zaštićen radnik može dati pun doprinos razvoju svoje zemlje.

Dužni smo izgrađivati društvene odnose u kojima će se na prvo mjesto staviti pošten rad i afirmirati pošteno stečeno znanje. Jednako tako, želimo proširiti i osnažiti socijalni dijalog, kako bi se uspješno i pravedno zadovoljili interesi svih društvenih slojeva. Oni koji imaju vlast na bilo kojoj razini, uključujući poluge ekonomske moći, dužni su najviše pridonositi ostvarenju toga cilja.

Postigli smo velike povijesne ciljeve stvaranja i obrane neovisnosti. Sada stojimo pred ostvarenjem još jednog velikog cilja - ulaskom u Europsku uniju. Vjerujem da ćemo ostvariti i cilj pravednijeg društva i boljega života za sve hrvatske građane.

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske, posebice radnicama i radnicima, srdačno čestitam 1. svibnja - Međunarodni praznik rada!", poručio je Josipović.

Pročitajte više