Jovanović se sastao s nakladnicima: Novi udžbenici će biti kvalitetniji, moderniji, lakši i jeftiniji od postojećih

Foto: Ilustracija

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović održao je sastanak s predstavnicima nakladnika školskih udžbenika za osnovnu i srednju školu koji su podnijeli zahtjeve za pokretanje postupka uvrštavanja udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava na popis.

Ministarstvo je izvijestilo da je zaprimilo 804 zahtjeva od 26 nakladnika. Od toga je za osnovnu školu 387 zahtjeva, za gimnaziju 115, za strukovne škole 228, za oboje (jedinstveni udžbenik za gimnazije i strukovne škole) 69 te pet zahtjeva za dopunsku nastavu s djecom hrvatskih građana u inozemstvu.

Slijedi postupak procjenjivanja udžbenika od strane stručnih povjerenstava. Konačna lista odabranih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava bit će objavljena 2. lipnja 2014. godine na mrežnim stranicama Ministarstva, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i škola. Novi udžbenici moraju biti tiskani i distribuirani knjižarskoj mreži i MZOS-u do 15. srpnja 2014. godine.

Predstavnici Ministarstva i nakladnici na sastanku su dogovorili kako će zajednički iznaći rješenje za besplatnu dodjelu udžbenika učenicima koji žive u nepovoljnim socioekonomskim prilikama.

Na sastanku je bilo riječi i o razvoju e-udžbenika, a dogovoreno je i osnivanje Etičkog povjerenstva koje će pratiti provedbu Antikorupcijskog sporazuma koji je u lipnju potpisan između Ministarstva i predstavnika nakladnika.

Iz Ministarstva podsjećaju kako su u dogovoru sa Zajednicom nakladnika i knjižara, a u cilju rasterećenja školske torbe, pokrenuli postupak izrade novih udžbenika za školsku godinu 2014./2015. Novi će udžbenici, poručuju, biti bitno kvalitetniji i moderniji od postojećih, a zbog manjeg broja araka i manje gramature papira bit će 10 do 15 posto lakši i jeftiniji od postojećih.

U osnovnim školama i gimnazijama od školske godine 2014./2015. bit će 51 udžbenički naslov manje što je propisano novim Pravilnikom o obveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima.

Pročitajte više