Jovanović uvodi red u hrvatsko školstvo: Smijenio devet ravnatelja, ispisano ukupno 149 učenika!

ZAVRŠEN je nadzor u 118 srednjih škola u Hrvatskoj, a Prosvjetna inspekcija predložila je smjenu 14 ravnatelja. Ministar Željko Jovanović na današnjoj je konferenciji za novinare potvrdio kako su devetorica ravnatelja već razriješena dužnosti te da su nepravilnosti otkrivene u čak 27 škola.

Podsjetimo, inspekcijski nadzor pokrenut je nakon otkrića nepravilnosti pri upisima u Srednju školu Braće Radić u Kaštel Štafiliću, gdje su nezakonito bila upisana čak 42 učenika. Na popisu škola u kojima se traži smjena ravnatelja, među ostalim, je i jedna od najelitnijih gimnazija u Hrvatskoj, popularni zagrebački MIOC, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Zdravstveno-veterinarska škola Andrije Štampara u Vinkovcima. I. gimnazija u Osijeku, Trgovačka i tekstilna škola Rijeka, Strukovna škola Pula, Srednja škola Koprivnica, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Škola za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu i Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu. U Srednjoj školi Braća Radić u Kaštelima ravnatelj je iz poznatih razloga već smijenjen, kao i u Tehničkoj školi za strojarstvo i brodogradnju u Rijeci, Prirodoslovnoj školi, Šumarskoj i drvodjeljskoj školi u Karlovcu.

"Tko krši zakon, mora za to odgovrati"


"Dolaskom na mjesto ministra zatekao sam nered i kaos koji su bili posljedica dugogodišnjeg kršenja i izigravanja propisa koje je dovelo do svojevrsnog modela 'običajnog prava' temeljem kojeg su se mimo propisa i zakona upisivali učenici, zapošljavali supružnici, učenici pekli torte za političare i djelatnike MZOS-a. E tako više ne ide. Zajedno sa svojim suradnicima jasno sam pokazao da u ovom sazivu MZOS-a nije bitna rodijačka, politička, rodbinska, prijateljska ili neka druga veza. Tko krši zakon, mora za to odgovarati", rekao je Jovanović.

Ministar je odlučno najavio da tu inspekcije neće stati, odnosno da će se nastaviti i na fakultetima. Kao primjer istaknuo je veleučilišta u Šibeniku i Gospiću te Zdravstveno veleučilište  u Zagrebu. Neki od razriješenih ravnatelja već su najavili da će tužiti Jovanovića i ministarstvo.

Pročitajte više