Jurčić: Država ima novca koliko god treba, ali ako nema strategiju za Inu, to bi bilo bacanje novca

Foto: Index

BIVŠI ministar gospodarstva, koji je sudjelovao u prvoj etapi privatizacije Ine, Ljubo Jurčić, kaže da bi razlaz između Vlade i MOL-a oko Ine bio štetan Vladi, MOL-u, Ini i gospodarstvu.

Jurčić kaže da se nada da će nakon poteza MOL-a sve strane još jednom sjesti i razmisliti o daljnjim potezima. Kaže da je Vlada u pregovorima morala imati i alternativno rješenje, a ako je ono bolje, odnosno ako država ima bolju strategiju upravljanja Inom, onda raskidanje odnosa nije problem.

"Država ima novca koliko god treba, samo je pitanje za što treba i s kakvim rezultatima. Znači, ako smo mi čvrsto pregovarali da imamo bolju soluciju za Inu, koja će se efikasnije raditi, onda ovih 20 milijardi kuna ili tri milijarde i još nešto eura, apsolutno za hrvatsku državu nije problem, ako ona ima strategiju kako upravljati s Inom dalje na efikasniji način. Ali ako nema te strategije, onda bi to bilo bacanje novca", kaže Jurčić.

Sindikat INAŠ: Hrvatska može iznaći načine da osigura svoje interese


Sindikat zaposlenih u Ini nada se da država sa strateškim partnerom može pronaći načine kako udovoljiti dioničarskom ugovoru ali i interesima države.

Sindikati o odluci MOL-a o prodaji udjela u Ini kažu da im je žao da se kompanija već nekoliko posljednjih godina ne razvija te se gase radna mjesta. Kažu da ima šanse da ovaj ili drugi partner mogu razvijati Ina u samostalnu integriranu naftnu kompaniju, koja će osigurati radna mjesta uz strateške interese i energetsku neovisnost zemlje.

"Mislim da će hrvatska država kao jedna suverena država, iznaći načina da osigura svoje interese. Jesu li tu interesi u dijelu vlasničkog paketa, ali svakako je jasno da Ini treba i strateški partner. Međutim, rekla bih da smo mi sada u poziciji nekakve 1993. godine gdje ipak Hrvatska može, s eventualno potencijalnim partnerom iznaći neke druge odrednice dioničarskog ugovora, a koji će zadovoljiti i interese Republike Hrvatske", istaknula je predsjednica Sindikata Maja Rilović.

Pročitajte više