Južna Afrika: Zbog suludog praznovjerja otimaju djevojčice uvjereni da seks s njima liječi AIDS

RURALNI pejzaži Eastern Capea u Južnoafričkoj Republici odišu zadivljujućom prirodnom ljepotom, ali ta pitoreskna sela nažalost "njeguju" i jednu strašnu tradiciju zvanu Ukuthwala.

Ukuthwala doslovno znači otimanje, a odnosi se na zastrašujuću praksu starijih muškaraca da otimaju djevojke, ponekad stare i svega 12 godina, i onda ih prisiljavaju na brak jer vjeruju da seks s ovim djevojčicama liječi AIDS, piše CNN. Pripdanici plemena Xhosa ovu tradiciju prakticiraju već desetljećima, te je ona za njih postala dio općeprihvaćene kulture. U mnogim slučajevima roditelji daju i pristanak za ovo otimanje u zamjenu za nekakvu nagradu.

Mnoge djevojke zbog suludog praznovjerja bivaju zaražene HIV-om

Stoga je udruga World Aids Campaign (WAC) pokrenula jaku inicijativu kako bi ovim izoliranim plemenima objasnila da je otimanje djece i sklapanje prisilnih brakova ilegalan i nemoralan čin. Aktivistica WAC-a Nombasa Gxuluwe kaže kako mnogi muškarci nisu svjesni da je to što čine pogrešno.

"Stvar dodatno komplicira uvjerenje, nastalo u modernim vremenima, da se muškarac koji je HIV pozitivan može izliječiti ako spava s djevojkom koja je djevica. Upravo zbog toga se muškarci fokusiraju baš na mlade djevojke", kaže Nombasa za CNN. Zbog nasilne udaje mnoge djevojke napuste školovanje, a mnoge na posljetku pokupe HIV virus od "bračnog partnera".

"Sad si moja žena, sviđalo se to tebi ili ne"

U dokumentarnom filmu "Ukuthwala - ukradena nevinost" jedna djevojčica iz sela Lusikisiki priča kako je postala žrtva surove tradicije. "Susjeda me je pozvala i pitala želim li se udati. Kazala sam ne. Ona mi je na to odgovorila da će me, ako odbijem, ionako uzeti na silu i pretući me", priča djevojka.

"Sljedeće noći me ta žena odvela iz kuće i dovela na rijeku, gdje je čekalo sedam ljudi. Onda su me odveli u neku kuću i prisilili me da se udam za nekog starca. Kazao mi je kako je za mene dao stoku i da sam sad njegova supruga sviđalo se to meni ili ne", nastavlja svoju ispovijest oteta djevojčica.

"Zgrabio me, bacio na krevet i počeo svlačiti. Skinuo se i pritisnuo me. Borila sam se koliko sam mogla, ali mi je raširio noge i silovao me", objašnjava djevojčica.

Djevojke koje pobjegnu teško se ponovno integriraju u društvo

Za one djevojke koje uspiju pobjeći iz ovih brakova otvorena je sigurna kuća u metodističkoj crkvi u Lusikisikiju. Tu im socijalne radnice pružaju psihološku pomoć i pomažu im da se ponovno integriraju u društvo. Problem je u tome što mnoge djevojke njihove obitelji više ne žele primiti natrag, jer smatraju da su bježanjem iz braka obitelji donijele sramotu.

"Ove djevojke se gledaju kao nekontrolirane buntovnice jer ne poštuju pravila obitelji i zajednice", objašnjava Nombasa, kazavši kako se nakon podizanja optužnica protiv nekih muškaraca za otmicu, situacija na ovom području ipak popravlja, jer od kraja prošle godine nije prijavljen nijedan novi slučaj.

Pročitajte više