Južna Koreja nakon tragedije dobila novog premijera

Foto: FAH

JUŽNOKOREJSKA predsjednica Park Guen-hye u četvrtak je na mjesto premijera imenovala bivšega suca vrhovnoga suda poznatog po borbi protiv korupcije, Ahn Dai-heea, a on će na tome mjestu zamijeniti Chung Hong-wona koji je prošli mjesec podnio ostavku zbog slučaja potonulog trajekta, rekao je glasnogovornik predsjednice.

Bivši je premijer podnio ostavku zbog sporog spašavanja ljudi s trajekta i oprečnih informacija oko smrti više od 300 osoba s potonulog trajekta,

"Vjerujemo da je Ahn osoba koja će uspješno restrukturirati zemlju provedbom birokratskih reformi i reformi u vladi te uspjeti normalizirati ono što dosad nije funkcioniralo u našem društvu", rekao je Min, dodavši kako je predsjednica Park prihvatila i ostavku direktora državne tajne službe te glavnog tajnika službe nacionalne sigurnosti.

Chung Hong-won je deset dana nakon tragedije u kojoj je stradalo više od 300 osoba, kada je 16. travnja potonuo trajekt na rutinskoj plovidbi iz luke Incheon na otok Jeju, podnio ostavku objasnivši kako je to prevelik teret za njegovu vladu. Više od 300 osoba, većinom učenika i nastavnika jedne srednje škole je poginulo, odnosno nestalo.

Predsjednica Park početkom tjedna najavila je reviziju vladinih struktura te angažman na poboljšanju sigurnosti i nadzora kako bi se spriječile nove slične katastrofe.

Novoimenovani premijer Ahn je prije nego što je 2006. postao sudac bio uspješan tužitelj. Za svoj rad u istrazi korupcije dobio je brojne pohvale.

Pročitajte više