Kakva je sudbina Bizovačkih toplica?

Foto: bizovacke-toplice.hr

BIZOVAČKE TOPLICE, poznato lječilište i odmaralište u većinskom državnom vlasništvu, već duže vrijeme imaju poteškoća u poslovanju. Nalaze se u postupku predstečajne nagodbe, a radnici se žale jer im kasne plaće. No, novi direktor uvjerava kako stvari kreću na bolje i kako čine sve kako bi se Bizovačke toplice spasilo.

"Bizovačke toplice su pred zatvaranjem, radnici nisu dobili plaću dva mjeseca, šest godina im se ne uplaćuju doprinosi, a redovno im se skidaju sa plaće... Toplice kao državna firma doživljavaju najgori scenarij o kome državni "režiseri" šute. Na radničkom skupu, na upit radnika dokle će trajati ta agonija - psihološka, fizička i materijalna, jer se računi moraju platiti, krediti isto tako, djeca traže jesti... direktor odgovara: "Pa nije to tako strašno". Strašno je itekako, jer mi obični smrtnici više ne možemo hraniti bogate, red je da se i njih u Saboru ostavi par mjeseci bez plaće i poslije baci na minimalac, pa ćemo ih nakon godinu dana pitati jel' da to nije tako strašno", poruka je koju smo dobili od jedne od ogorčenih radnica Bizovačkih toplica.

Direktor Bizovačkih toplica, Zoran Horvat, koji je tu funkciju preuzeo u prosincu prošle godine, za Index je o cijeloj situaciji koju je zatekao nakon preuzimanja dužnosti kazao: "Bizovačke toplice doista imaju poteškoća u poslovanju. Sa svim tim poteškoćama, s aktualnom problematikom, upoznata su sva nadležna državna tijela i institucije i očekujemo pomoć u njezinu rješavanju. Bizovačke toplice danas se nalaze u postupku predstečajne nagodbe, a plaća za siječanj je isplaćena 21. ožujka ove godine. Kasnimo s isplatom jedne plaće, ali nastojimo i to riješiti. Nije lako, ali ova Uprava i Nadzorni odbor čine sve da u tomu uspijemo".

"Raduju nas pomaci koje smo napravili u povećanju broja gostiju koji je u prva tri mjeseca ove godine povećan za cca. 45 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok istovremeno u promatranom razdoblju bilježimo smanjenje troškova energenata plina i vode za cca. 15-20 posto. Tako je evidencijom broja kupača na bazenskom kompleksu zabilježeno povećanje broja kupača u veljači ove godine za cca. 60 posto. To su činjenice koje nam daju nadu u pozitivnu budućnost i opstojnost Bizovačkih toplica i Lječilišta u sastavu Toplica koje svakim danom sve bolje posluje", naveo je direktor Horvat.

Općinski načelnik uputio pismo premijeru Milanoviću


Srećko Vuković, načelnik općine Bizovac, nedavno se otvorenim pismom kojim ukazuje na izrazito nepovoljnu situaciju u Bizovačkim toplicama obratio predsjedniku Vlade RH, premijeru Zoranu Milanoviću. U tom pismu Vuković moli mjerodavne da nađu mogućnost za hitnu intervenciju kako bi se problem Bizovačkih toplica što prije riješilo te spriječilo eventualni stečaj, zatvaranje i otpuštanje 150 zaposlenih, što bi značilo štetu i za širu lokalnu zajednicu, ponajviše na štetu korisnika usluga lječilišta, bolesnika i invalida.

Vuković u pismu podsjeća kako su Bizovačke toplice, smještene u srcu Slavonije, osnovane 1974. godine i na daleko poznate po svojoj ljekovitoj geotermalnoj vodi, izuzetno bogatoj mineralima. Lječilište Bizovačke toplice je 1. srpnja 2011. zaključilo s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje Ugovor o pružanju bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite fizikalnom medicinom i rehabilitacijom, na bazi 100 postelja dnevno, a Vuković ističe kako su upravo zaključivanjem ugovora s HZZO-om postignuti bolji poslovni rezultati "koji daju pravo reći da je na pravi način određena budućnost Toplica". Na bolničkom smještaju dnevna popunjenost, prema podacima iz siječnja ove godine, iznosila je 90 posto kapaciteta, a ambulantno liječničke preglede i terapije izvrši do 120 pacijenata.

"Unatoč nekoliko oskudnih informacija dobivenih od Agencije za upravljanje državnom imovinom koja upravlja dionicama, da postoje potencijalni kupci, među kojima i jedan vrlo ozbiljan domaći investitor, očito je da još nema pomaka u osiguravanju kvalitetnog strateškog partnera i neophodnih kapitalnih investicija, stoga još jednom izražavam zabrinutost da bi Bizovačke toplice nakon 40 godina rada mogle doći u vrlo ozbiljne poteškoće", napisao je Vuković u svom pismu.

Pročitajte više