Kalif koji želi osvojiti i Hrvatsku poručio muslimanima: Budite mi poslušni!

Screenshot: YouTube

VOĐA Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi, kojeg su njegovi sljedbenici proglasili "kalifom", pojavio se u subotu prvi put u video snimci koju su na internet postavili džihadisti i pozvao sve muslimane na "poslušnost". Džihadistički vođa uputio je taj poziv tijekom molitve u petak u Mosulu, drugom po veličini iračkom gradu, koji su njegovi borci osvojili tijekom ofenzive pokrenute 9. lipnja u kojoj su osvojili velike dijelove iračkog teritorija.

> ISIL u idućih pet godina planira osvojiti i Hrvatsku


Njegovo pojavljivanje u jednoj od mosulskih džamija na tjednoj molitvi u petak velika je promjena u njegovom ponašanju jer je dosad djelovao iz sjene.

"Ja sam određen za vašeg vođu, ali nisam bolji od vas i ako mislite da sam u pravu, pomognite mi, a ako mislite da sam u krivu, savjetujete me i uputite na pravi put", poručio je Abu Bakr al Bagdadi, rođen 1971. u Samari, sjeverno od Bagdada.

"Budite mi poslušni isto kao što ste poslušni Bogu u vama", dodao je vođa džihadista.

Iračka vlada objavila je u subotu da video koji prikazuje vođu milicije Islamske države na molitivi u Mosulu nije autentičan. Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova brigadir Sad Man rekao je za agenciju Reuters da osoba koja se pojavljuje u videu "nesporno" nije Bagdadi.

Bagdadi ranjen?

"Analizirali smo video snimku i zaključili da je u pitanju farsa", rekao je.

Man je rekao je su vladine snage nedavno ranile Bagdadija tijekom zračnog napada i da ga je Islamska država prebacila u Siriju na liječenje. Odbio je iznijeti daljnje pojedinosti, a zasad nije moguće potvrditi te tvrdnje iz neovisnog izvora.

Pročitajte više