Kao u školi: Zastupnici će morati evidentirati dolazak u Sabor i opravdavati izostanke

PREDSJEDNIK saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko danas je poručio kako je u prijedlog izmjena Poslovnika uvrštena i odredba o elektronskom evidentiranju zastupnika.

Isto tako, svaki izostanak sa zasjedanja zastupnici bi trebali pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svoje kluba ili radnog tijela. Međutim, unatoč dobroj ideji da se na ovakav način zastupnike malo dovede u red i da im se da do znanja kako u Saboru zapravo moraju obavljati nekakav posao, ova bi odredba mogla ispasti nepotrebna i promašena, jer nisu predviđene nikakve sankcije za zastupnike koji ne dolaze u Sabor.

Ova je odluka izazvalo nezadovoljstvo među brojnim zastupnicima, kako u oporbi tako i među onima iz vladajuće koalicije. HDZ-ovci su prijedlog ocijenili ponižavajućim za zastupnike i udarom na parlamentarizam. "Ovo je novi alat za ponižavanje i srozavanje najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela", kazao je HDZ-ovac je Ilija Filipović.

Njegov kolega Davorin Mlakar smatra kako je odredba nepotrebna jer su "zastupnici i sami svjesni odgovornosti svog posla". Vladimir Šeks smatra kako je odredba promašila metu, te da je problem samo u zastupnicima koji ne dolaze na glasanje. Po njegovom mišljenju, treba napraviti listu opravdanih razloga zbog kojih se može izostati s glasanja. "To bi po meni trebalo udariti po džepu", kazao je Šeks. Dragutin Lesar se slaže kako bi trebalo sankcionirati izostanak s glasanja, ali se protivi evidentiranju karticama.

Nezadovoljan odlukom da se mora pravdati svaki izostanak iz Sabora bio je i SDP-ovac Marin Jurjević, koji je kazao kako elektronska kartica neće promijeniti bit stvari želi li netko raditi ili ne. Bilo kako bilo, ovaj prijedlog može se smatrati prvim korakom na putu dovođenja Hrvatskog Sabora u red.

Pročitajte više