Kaos na granici sa Srbijom: Zapelo više od 1200 kamiona! Linić: Procedura je složena, uhodavamo se!

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

ULAZAK Hrvatske u Europsku uniju izazvao je kolaps na granicama sa Srbijom i BiH. Veliki problem s ulaskom u Hrvatsku imali su vozači kamiona, među kojima su neki na granici čekali i po 15 sati!

Na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo tako se stvorila kolona od čak 1200 kamiona. Problemi su nastali i na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu, kao i kod Neuma. Stvaraju se kilometarske kolone kamiona.

Problem je nastao zbog padova kompjuterskog sustava hrvatske Carine, ali i zbog očigledne nepripremljenosti na kontrolu uvoza robe za europsko tržište.

Iz Ministarstva financija, u čiji resor spada i Carina, priopćili su da se uskoro očekuje stabilno funkcioniranje sustava.

"Bez obzira na navedenu široku kampanju prezentiranja postupanja ipak do pojedinih subjekta u lancu opskrbe nisu doprle potpune informacije ili su primljene informacije krivo protumačene. Nastavno, za razumjeti je da će početak primjene novih carinskih procedura i postupaka mnogima biti popraćen poteškoćama pa tako i Carinskoj upravi", poručuju iz Linićevog ministarstva.

Ministarstvo financija naglašava da da Carinska uprava eventualno uočene poteškoće iz svoga djelokruga i nadležnosti promptno i u realnom vremenu rješava i otklanja te ovim putem moli i ostale subjekte da učine isto kako bi se eventualne nejasnoće i zastoji otklanjali što brže.

"Isto tako, Carinska uprava u granicama mogućeg odgovara na sve postavljene upite vezane za poteškoće u vlastitom radu, a za eventualne poteškoće koje prouzroče drugi sudionici u lancu opskrbe nismo nadležni komentirati", poručuju iz Ministarstva.

Linić: Uhodavamo se!

Ministar Linić gostovao je u Dnevniku 3 HTV-a, te komentirao gužve na granicama. "Procedura je vrlo složena, trenutno je uhodavamo. Ali nismo krivi samo mi, krivi su i špediteri koji nisu proučili proceduru. Sad je vrijeme uhodavanja", kazao je Linić.

Pročitajte više