Kaos u Tripoliju: Hrvatska povlači diplomate, granata pogodila rezidenciju srpskog ambasadora

Video: BBC

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova savjetovalo je u ponedjeljak hrvatskim građanima da do daljnjega ne putuju u Libiju i dijelove Izraela u kojima bjesni sukob. Kako doznajemo, zbog žestokih borbi Hrvatska povlači i svoje diplomatsko osoblje iz te zemlje. Hrvatski veleposlanik i još troje hrvatskih diplomata bit će evakuirani, a zasad se još odlučuje kojim će putem izaći iz zemlje zahvaćene nasiljem.

U Libiji se nalazi još stotinjak hrvatskih državljana koji nisu na područjima gdje bijesni građanski rat. Radi se uglavnom o zaposlenicima stranih tvrtki koje same imaju spremne evakuacijske planove.

Granata pogodila rezidenciju srpskog ambasadora

"Zbog nestabilnog političkog i pogoršanog sigurnosnog stanja te intenziviranja oružanih sukoba savjetujemo potpunu odgodu svih putovanja u Libiju. Građanima Hrvatske koji se nalaze u Libiji preporučujemo napuštanje zemlje", objavljeno je na internetskoj stranici MVEP-a.

Tripolijem vlada potpuni kaos. Granate nasumično lete gradom, a jedna je pogodila i rezidenciju srpskog ambasadora. Pričinjena je materijalna šteta i vidljivi su tragovi gelera, a u dvorištu komadi odlomljenog betona i crijepova, ali, nasreću, nema žrtava, javlja Pravda.rs.

Prijeti katastrofa: Požar u najvećem skladištu nafte u Tripoliju izvan kontrole, Libija moli pomoć

Nekoliko sati nakon što je Libija zatražila međunarodnu pomoć u gašenju požara u golemom skladištu nafte u Tripoliju koje je pogodila raketa tijekom sukoba suparničkih milicija, BBC je objavio da je požarom zahvaćen i drugi spremnik te da je vatra sada izvan kontrole. Veliki požar mogao bi dovesti do "humanitarne i katastrofe za okoliš", upozorila je vlada u Tripoliju.



Premijerov ured priopćio je da je iz opreza zatražio međunarodnu pomoć. "Nekoliko zemalja izrazilo je spremnost poslati zrakoplove i stručnjake kako bi pomogli u gašenju požara", stoji u priopćenju. Stanovnici u krugu od tri do pet kilometara pozvani su na evakuaciju zbog opasnosti od goleme eksplozije.

Skladište nafte koje pripada naftnoj kompaniji Brega glavno je skladište za distribuciju goriva u Tripoliju. Postrojenje u kojem se nalazi 90 milijuna litara nafte nalazi se na cesti prema zračnoj luci, poprištu žestokih borbi suparničkih milicija u posljednja dva tjedna.

Najmanje 97 osoba poginulo je u prošlotjednim sukobima suparničkih milicija koje se bore za nadzor nad zračnom lukom u Tripoliju. Intenzivirali su se i sukobi u Bengaziju gdje je u nedjelju poginulo najmanje 38 ljudi u sukobima vladinih vojnika i islamističkih boraca.

Pročitajte više