Kapetan Laptalo je umro, a da nije dočekao ispriku od klevetnika Čička

Foto: FAH

IME DUBROVAČKOG kapetana Krista Laptala upoznala je prije osam godina čitava Hrvatska. Tada je, u srpnju 2007. godine, grčka policija privela Laptala uz optužbu da je švercao kokain. Na njegovom brodu Coral Sea pronađen je 51 kilogram ove opojne droge.

> Preminuo dubrovački kapetan Kristo Laptalo

Dubrovčane je ta vijest šokirala. Nisu samo članovi Laptalove obitelji i njegovi prijatelji bili sasvim uvjereni da je nevin. Čitav grad poznavao je ovog kapetana kao dobrog i moralnog čovjeka. Bio je to početak pravne bitke koja je nakon godinu i pol dana završila ishodom za kojeg su Dubrovčani otpočetka govorili da je jedini moguć - Laptala su grčke vlasti pustile na slobodu nakon što je dokazano da za drogu na svom brodu doista nije znao.

Jutarnji list se ispričao, Čičak nije

Nije, međutim, hrvatsko pravosuđe jedina prepreka koju je Laptalo morao savladati. U hrvatskom medijskom prostoru njegov je slučaj za naslađivanje i pokušaje difamacije spremno iskoristio Ivan Zvonimir Čičak, u to vrijeme novinar i kolumnist Jutarnjeg lista, a danas predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO).

"Ovih smo dana od visokog policijskog izvora saznali da je hrvatska policija zapravo ta koja je obrađivala Laptala, i to zajedno s Interpolom i nekim drugim službama. Laptalo je uhićen u dogovoru s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova. Ukratko, Laptala bi uhitila hrvatska policija da ga u dogovoru s našim policajcima i Interpolom nije uhapsila Grčka", napisao je Čičak u tekstu kojeg je u Jutarnjem listu objavio u srpnju 2008. godine, godinu dana nakon Laptalova uhićenja.


Već idućeg je dana postalo jasno da se radi o laži; Index je 19. srpnja 2008. objavio izvještaj Interpola u kojem stoji da nisu pronašli nikakvu vezu između droge nađene na brodu Coral Sea i kapetana Laptala. Pogrešku je uvidio i Jutarnji list, koji se krajem istog mjeseca ispričao: "Pogrešnom kontekstualizacijom, ili načinom na koji je shvaćen, sugerirana je krivnja kapetana Laptala".

Zadovoljštinu dobio na sudu

Čičkovu ispriku Laptalo nije dočekao, ali je zadovoljštinu je dobio na sudu.

U rujnu 2010. Općinski kazneni sud u Zagrebu Čička je proglasio krivim za klevetu, te odredio da Laptalu mora isplatiti kaznu u obliku sto prosječnih dnevnih dohodaka, odnosno 17.530 kuna. U presudi sutkinje Sande Bramberger Ostojić stajalo je da Čičkove insinuacije nisu istinite.

"Kolumna daje mogućnost autoru da je obradi na svoj način, da joj da svoj pečat, ali činjenice u njoj moraju biti istinite i u tom su smislu novinarske slobode ograničene", objasnila je sutkinja proglasivši Čička lažovom i klevetnikom.

Zbog Čičkovog pisanja Laptalo je na sudu dobio odštetu i od Jutarnjeg lista. Općinski građanski sud u Zagrebu u srpnju 2013. donio je pravomoćnu presudu zbog koje je EPH, kao izdavač Jutarnjeg lista, morao Laptalu platiti 90 tisuća kuna, te zatezne kamate, kao i troškove sudskog postupka u iznosu od 16.730 kuna.

> Jutarnji list: Oprostite kapetane Laptalo


> Laptalo: Čičak je čovik nahvao, leptir mašna ga se srami

> Čičak prijavljen HND-u zbog neistinitih napisa o kapetanu Laptalu

> Čičak: 90 posto onoga što piše Laptalo može se objasniti njegovim stanjem u zatvoru

> Brazzoduro: Čičak ostaje pri svojim tvrdnjama o Laptalu zbog svoje osobne patologije

> Brazzoduro: Može Čičak i niže od "dno-dna"

Pročitajte više